Florin Manole a afirmat că principalul obiectiv al controalelor și modificărilor este identificarea fraudelor din sistem, în special a celor care beneficiază ilegal de servicii cu sprijinul unor medici care încalcă legea și dețin fonduri necesare pacienților cu probleme reale, care au acces limitat la servicii.
„Ţinta noastră, ţinta tuturor controalelor, ţinta tuturor modificărilor, va fi să depistăm fraudele din sistem, pe cei care beneficiază în mod ilegal de nişte beneficia, cu ajutorul nelegal al unor medici care îşi încalcă rigorile profesiei şi legea şi care folosesc nişte fonduri de care avem nevoie pentru ceilalţi, cei care au reale probleme şi au insuficient de multe servicii”, a declarat el la Prima News.
Ministrul Muncii a subliniat că, în domeniul dizabilității, este esențial să se asigure transparența totală a procesului de acordare a beneficiilor, pentru a putea identifica situațiile în care, într-o localitate, apar în mod neașteptat și greu de explicat mai multe persoane cu dizabilități care au același diagnostic și același medic.
De asemenea, acesta a precizat că se vor stabili criterii mai clare pentru acordarea certificatelor de handicap.
Obținerea certificat de handicap cu grad grav sau accentuat va fi mai dificilă, anunță Florin Manole
Florin Manole a explicat că va deveni mai dificilă obținerea unui certificat de handicap cu grad grav sau accentuat pentru anumite diagnostice considerate de medici ca fiind tratabile și gestionabile medical. Totodată, există și persoane cu dizabilități cu afecțiuni netratabile, pentru care gradul nu se va schimba.
Modificările ce urmează să apară în ordin vor reflecta aceste situații, iar atenția sistemului public ar trebui să se concentreze mai degrabă pe sănătate decât pe sistemul de dizabilitate, implicând mai mult medicii decât asistenții personali.
„În primul rând, va fi mai greu să obţii un grad grav sau accentua, pentru nişte diagnostice pe care medicii le vor considera ca răspunzând la medicamente şi ca fiind gestionabile medical. Sigur, sunt situaţii şi sunt persoane cu dizabilităţi care au un diagnostic care nu se poate şi nu se va schimba niciodată pentru că nu poate să răspundă la niciun tratament.
Aşa ceva nu se reglează. O să apară în ordin modificările, sunt nişte situaţii despre care medicii ne spun că răspund la tratament şi pentru care, sigur că e nevoie de atenţie a sistemului public, dar poate a sistemului public de sănătate, nu a sistemului public de dizabilitate. A medicului, nu a asistentului personal”, a spus Manole.
Va fi necesară elaborarea unei metodologii mai clare și aplicate
Oficialul a precizat că va fi necesară elaborarea unei metodologii mai clare și aplicate cu privire la tipul serviciilor oferite persoanelor cu dizabilități, care să nu se limiteze doar la asistența personală.
„Unii poate au nevoie de nişte servicii care le-ar fi mai utile, mai necesare, mai greu de găsit şi mai importante decât o persoană care, sigur, poate să îi îngrijească, să îi ajute, să le fie utilă, dar care să nu aibă aceeaşi utilitate.
Pentru că nu toţi oamenii cu dizabilităţi au acelaşi diagnostic, deci aceeaşi nevoie, deci nu putem să le livrăm aceeaşi soluţie din partea sistemului”, a afirmat el.
Florin Manole a adăugat că vor efectua multe controale „pentru a curăţa sistemul de fraudă şi pentru a pedepsi pe cei care beneficiază în mod nelegal, cu documente medicale care se vor dovedi, dacă se vor dovedi aşa, ca fiind nejustificate, iar medicii aceia, la rândul lor, trebuie să suporte nişte consecinţe foarte grave, pentru că îşi încalcă toate rigorile profesiei, dincolo de legislaţia penală”.