Guvernul Bolojan verifică fraude în acordarea pensiilor de handicap

Guvernul Bolojan verifică fraude în acordarea pensiilor de handicap, potrivit unor surse politice. Ministerul Muncii a început să verifice regulile după care se dau pensiile de handicap pentru că sunt foarte multe cheltuieli și foarte mulți oameni care primesc aceste sume. Sursele oficiale spun că autoritățile române vor să verifice dacă toți cei care primesc acești bani chiar au dreptul și dacă regulile după care se acordă sprijinul sunt corecte, mai ales pentru că există suspiciuni de greșeli sau abuzuri în sistem.

Datele oficiale arată că, în luna iunie 2025, Ministerul Muncii a plătit peste 590 de milioane de lei pentru aproape 930.000 de persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu. Tot în anul 2025, prin legea bugetului, au fost dați peste 10,6 miliarde de lei către primării ca să poată plăti salariile asistenților personali sau indemnizațiile care îi înlocuiesc. Această sumă acoperă cam 90% din banii necesari, în funcție de câți beneficiari au fost raportați de fiecare localitate.

Tot mai multe persoane care obțin certificate de handicap de la același medic, pentru aceeași boală

Ministrul Muncii spune că sunt tot mai multe persoane care obțin certificate de handicap de la același medic, pentru aceeași boală, și că există suspiciuni de fraudă în sistem. El a precizat că există un mecanism de transparentizare, care are scopul de a reduce, poate chiar de a elimina frauda, dar și de a permite tragerea la răspundere a medicilor care își folosesc în mod nelegitim parafa și statutul profesional pentru a emite astfel de certificate false.

El a subliniat că acești medici vor trebui să răspundă cât mai dur posibil și că se colaborează cu Ministerul Sănătății pentru a gestiona lista criteriilor medicale. El a mai spus că, deși unele boli reprezintă o problemă reală pentru cetățeni, acestea nu ar trebui să constituie, în toate cazurile, un motiv pentru acordarea unui certificat de handicap.

„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate de handicap, de la acelaşi medic, pentru aceeaşi ”boală”. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda şi, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri.

Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea şi lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a spus oficialul român la TV.