Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi proaspăt ales deputat din partea PSD, a vorbit despre președintele Klaus Iohannis și despre decizia acestuia de a nu se vaccina împotriva COVID-19.

Deşi iniţial se vorbea despre preşedintele Klaus Iohannis ca fiind prima persoană din România care se va vaccina împotriva COVID-19, acesta a ales să primească doza în a doua tranşă, odată cu restul demnitarilor, pentru a nu da un semnal negativ.

Dr. Alexandru Rafila a explicat la rândul său cine sunt, de fapt, cei care ar putea da un semnal pozitiv populaţiei privind vaccinul.

„S-au stabilit nişte categorii prioritare. Exemplul cel mai bun este dacă medicii, persoanele din rândul personalului medical, se vaccinează. Dacă ei îşi asumă şi se vaccinează, e cel mai bun semnal. E un lucru natural!”, a declarat Dr. Rafila la Antena 3.

În ceea ce îl privește pe președintele Klaus Iohannis, șeful statului urmează să se vaccineze în a doua etapă a campaniei, deși le-a făcut specialiștilor propunerea de a fi printre primii vaccinați pentru a fi un exemplu și a le da oamenilor încredere.

Decizia lui Klaus Iohannis generează controverse

De cealaltă parte însă, specialiștii din cadrul grupului de lucru privind campania de vaccinare i-au spus că gestul său ar putea duce însă la speculații, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, invitat la emisiunea „În fața ta”.

„În cadrul grupului de lucru președintele Klaus Iohannis ne-a ridicat această propunere ca să o evaluăm și răspunsul a fost, după ce ne-am consultat cu toți experții, că nu este de dorit.

Pentru că, dintr-un gest care se dorește a convinge și a întări încrederea în vaccinare se pot crea alte speculații și nu am dorit acest lucru pentru că se distrug toată credibilitatea noastră și toată munca.

Klaus Iohannis nu este în prima categorie de vaccinare. Președintele este în etapa a doua de vaccinare conform strategiei.

De aceea, Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina când îi va veni rândul conform strategiei de vaccinare”, a declarat la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță.

De menționat este faptul că, pe data de 25 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a spus că se va vaccina împotriva COVID-19 și că va face acest lucru în mod public, „dacă se crede că asta ar ajuta”.

„Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu, nu am nicio problemă cu asta. Eu sunt pentru vaccinare, personal sunt pentru vaccinare”, a spus șeful statului la acea vreme.