Programul francez de vaccinare va debuta cu membrii cei mai vulnerabili ai populaţiei cum sunt vârstnicii, a menţionat Veran.

El a mai afirmat, într-o emisiune pe postul de radio Europe 1, că actualele vaccinuri dezvoltate pentru a combate pandemia de COVID-19 ar trebui să fie eficiente şi împotriva noii tulpine a noului coronavirus descoperită recent în Marea Britanie şi din cauza căreia numeroase ţări au blocat intrările dinspre Regatul Unit.

„Teoretic, nu există motive să se creadă că vaccinul nu ar fi eficient”, întrucât boala rămâne aceeaşi, a spus Veran.

Potrivit ministrului francez, este „complet posibil” ca această tulpină să circule deja în Franţa, deşi nu a fost detectată până acum în urma testelor.

Decesele provocate de coronavirus a trecut de 60 de mii

Conform unor cifre publicate vineri, 18 decembrie, de Departamentul francez de sănătate publică, numărul deceselor cauzate de epidemia de coronavirus în Franţa începând cu luna martie a depăşit pragul de 60.000, ajungând la 60.229.

În acest context, autoritățile sanitare din Franța subliniază că sunt preocupate de o posibilă revenire „îngrijorătoare” a epidemiei, în ajunul sărbătorilor de iarnă

„Suntem într-adevăr pe o creştere a circulaţiei virusului, o revenire a epidemiei”, transmite Sophie Vaux, epidemiolog în cadrul departamentului.

Vineri, Departamentul de sănătate publică a raportat că 15.674 de persoane au fost testate pozitiv pe parcursul a 24 de ore, faţă de 18.254 în ziua precedentă.

Însă oficialii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de un nou aflux de îmbolnăviri după sărbători, în pofida impunerii unor restricţii de circulaţie şi a apelului insistent al autorităţilor de a limita reuniunile familiale.

Franța va primi 1,16 milioane de doze de vaccin

Premierul Jean Castex a anunțat miercuri, 16 decembrie, că Franţa va primi „până la sfârşitul anului” aproximativ 1,16 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

„Ar trebui să primim 677.000 de doze suplimentare în perioada 5-6 ianuarie”, apoi ”în jur de 1,6 milioane de doze în februarie”, a declarat Jean Castex în cadrul prezentării strategiei guvernamentale de vaccinare.

În total, Franţa a comandat aproximativ 200 de milioane de doze pentru a vaccina 100 de milioane de persoane deoarece vaccinul necesită în prezent două injecţii la un interval de câteva săptămâni.

Așadar, aproximativ 3,5 milioane de doze primite în următoarele două luni vor face posibilă vaccinarea a aproximativ 1,7 milioane de francezi, în principal persoane în vârstă sau vulnerabile şi unii angajaţi din domeniul sănătăţii.

„Această strategie de implementare a vaccinului va fi progresivă” în „primul semestru” al anului 2021, a subliniat Jean Castex, insistând asupra „provocării logistice”.

„Vaccinurile nu sunt aceleaşi şi, prin urmare, logistica necesară pentru a ajunge la distribuirea lor va fi diferită”, a spus premierul, referindu-se la vaccinul Pfizer/BioNTech, care trebuie menţinut la o temperatură de -70°C.