În acest context, autoritățile sanitare din Franța subliniază că sunt preocupate de o posibilă revenire „îngrijorătoare” a epidemiei, în ajunul sărbătorilor de iarnă

„Suntem într-adevăr pe o creştere a circulaţiei virusului, o revenire a epidemiei”, transmite Sophie Vaux, epidemiolog în cadrul departamentului.

Vineri, Departamentul de sănătate publică a raportat că 15.674 de persoane au fost testate pozitiv pe parcursul a 24 de ore, faţă de 18.254 în ziua precedentă.

Însă oficialii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de un nou aflux de îmbolnăviri după sărbători, în pofida impunerii unor restricţii de circulaţie şi a apelului insistent al autorităţilor de a limita reuniunile familiale.

Franţa va primi circa 1,16 milioane de doze de vaccin

Premierul Jean Castex a anunțat miercuri, 16 decembrie, că Franţa va primi „până la sfârşitul anului” aproximativ 1,16 milioane de doze de vaccin anti-COVID.

„Ar trebui să primim 677.000 de doze suplimentare în perioada 5-6 ianuarie”, apoi ”în jur de 1,6 milioane de doze în februarie”, a declarat Jean Castex în cadrul prezentării strategiei guvernamentale de vaccinare.

În total, Franţa a comandat aproximativ 200 de milioane de doze pentru a vaccina 100 de milioane de persoane deoarece vaccinul necesită în prezent două injecţii la un interval de câteva săptămâni.

Așadar, aproximativ 3,5 milioane de doze primite în următoarele două luni vor face posibilă vaccinarea a aproximativ 1,7 milioane de francezi, în principal persoane în vârstă sau vulnerabile şi unii angajaţi din domeniul sănătăţii.

„Această strategie de implementare a vaccinului va fi progresivă” în „primul semestru” al anului 2021, a subliniat Jean Castex, insistând asupra „provocării logistice”.

„Vaccinurile nu sunt aceleaşi şi, prin urmare, logistica necesară pentru a ajunge la distribuirea lor va fi diferită”, a spus premierul, referindu-se la vaccinul Pfizer/BioNTech, care trebuie menţinut la o temperatură de -70°C.

Franţa a relaxat prudent restricţiile antiepidemice din 15 decembrie prin eliminarea declaraţiilor pe proprie răspundere pentru deplasări. Totuși, va fi instituită o interdicţie de circulaţie nocturnă valabilă inclusiv pentru Anul Nou, iar redeschiderea foarte aşteptată a muzeelor, cinematografelor şi teatrelor va fi amânată cu trei săptămâni, a anunţat premierul francez Jean Castex, informează AFP, citată de Agerpres.

Activităţile culturale vor trebui să mai aştepte încă trei săptămâni şi situaţia lor va fi reexaminată pe 7 ianuarie, a mai precizat Jean Castex.