„Ar trebui să primim 677.000 de doze suplimentare în perioada 5-6 ianuarie”, apoi ”în jur de 1,6 milioane de doze în februarie”, a declarat Jean Castex în cadrul prezentării strategiei guvernamentale de vaccinare.

În total, Franţa a comandat aproximativ 200 de milioane de doze pentru a vaccina 100 de milioane de persoane deoarece vaccinul necesită în prezent două injecţii la un interval de câteva săptămâni.

Vaccinarea a aproximativ 1,7 milioane de francezi

Așadar, aproximativ 3,5 milioane de doze primite în următoarele două luni vor face posibilă vaccinarea a aproximativ 1,7 milioane de francezi, în principal persoane în vârstă sau vulnerabile şi unii angajaţi din domeniul sănătăţii.

„Această strategie de implementare a vaccinului va fi progresivă” în „primul semestru” al anului 2021, a subliniat Jean Castex, insistând asupra „provocării logistice”.

„Vaccinurile nu sunt aceleaşi şi, prin urmare, logistica necesară pentru a ajunge la distribuirea lor va fi diferită”, a spus premierul, referindu-se la vaccinul Pfizer/BioNTech, care trebuie menţinut la o temperatură de -70°C.

Măsurile anti-COVID din Franța

Franţa a relaxat prudent restricţiile antiepidemice din 15 decembrie prin eliminarea declaraţiilor pe proprie răspundere pentru deplasări. Totuși, va fi instituită o interdicţie de circulaţie nocturnă valabilă inclusiv pentru Anul Nou, iar redeschiderea foarte aşteptată a muzeelor, cinematografelor şi teatrelor va fi amânată cu trei săptămâni, a anunţat premierul francez Jean Castex, informează AFP, citată de Agerpres.

Activităţile culturale vor trebui să mai aştepte încă trei săptămâni şi situaţia lor va fi reexaminată pe 7 ianuarie, a mai precizat Jean Castex.

Franţa a intrat în lockdown la sfârşitul lunii octombrie pentru a stăvili creşterea cazurilor de COVID-19. Preşedintele Emmanuel Macron a promis atunci o redeschidere a muzeelor, cinematografelor şi teatrelor începând cu 15 decembrie, dar cu condiţia ca media noilor cazuri de contaminare să scadă măcar până la circa 5.000 pe zi. Or, datele recente indică o medie de peste 11.000 de noi cazuri zilnice.