De la interdicțiile de deplasare pe timp de noapte și închiderea teatrelor și restaurantelor până la regulile pentru întâlnirile private în case: iată ce se întâmplă în Franța, Spania, Marea Britanie și Elveția.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a anunțat un nou lockdown total, începând de miercuri 16 decembrie până pe 10 ianuarie 2021.

În Italia, în schimb, premierul Giuseppe Conte evaluează noi restricții în toată țara, care ar putea deveni „zonă roșie” în perioada Crăciunului.

Franţa: evitarea adunărilor private cu mai mult de șase adulți

Începând de marți, Franța intră într-o nouă fază, în timpul căreia cetățenii vor avea din nou posibilitatea de a efectua deplasări „oriunde” și va fi aplicată o măsură de restricție a mobilității între 21:00 și 6:00 dimineața.

Restricția va fi, de asemenea, în vigoare de Revelion, spre deosebire de Ajunul Crăciunului, când toate deplasările vor fi libere și fără a fi nevoie de auto-certificare.

De marți și pe tot parcursul perioadei de sărbători va fi posibilă deplasarea între regiuni. Muzeele, teatrele și cinematografele, care ar fi trebuit să se redeschidă, vor fi închise pentru încă trei săptămâni.

De Crăciun, Guvernul francez recomandă evitarea adunărilor private cu mai mult de șase adulți (copiii sunt excluși la numărătoare). Verificări aleatorii pentru a descuraja schiorii, arată LA REPUBBLICA.

Spania: reuniunile vor fi limitate la maximum zece persoane

Deplasările între regiuni vor fi limitate în Spania din 23 decembrie până pe 6 ianuarie: rămân valabile excepțiile aflate în vigoare în prezent, precum motivele de muncă, asistență pentru persoanele cu dizabilități și vârstnici și revenirea la locul de reședință, care le permite studenților să petreacă Crăciunul în familie.

Reuniunile vor fi limitate la maximum zece persoane, dar cina din Ajunul Crăciunului ar putea avea o durată limitată: de fapt, rămâne în vigoare interdicția de deplasare care, pentru ocazie, nu va începe la 22:00 sau la 23:00 (în funcție de regiune), ci la ora 1:30.

Capacitate redusă în biserici pentru liturghiile de Crăciun, cu recomandarea de a evita cântările și de a folosi doar muzică înregistrată.

Marea Britanie: trei familii fixe se vor putea întâlni în locuințe private

Astăzi există un sistem de restricții locale anti-Covid severe în Marea Britanie: în 95% din Anglia, oamenii nu pot invita musafiri acasă și la pub sau restaurant pot vedea numai o singură persoană.

Dar de Crăciun vor fi „toți liberi”. De fapt, Boris Johnson a decis că, între 23 și 27 decembrie inclusiv, trei familii fixe se vor putea întâlni în locuințe private, fără limite sau obligativitate de distanțare socială.

O măsură care i-a mulțumit pe mulți, pentru că vor putea petrece sărbătorile cu familia, dar care a declanșat furia oamenilor de știință și a medicilor: pentru ei, aceste cinci zile de „libertate” ar putea declanșa focare în toată țara și, prin urmare, ar putea provoca un al treilea lockdown național în ianuarie.

Elveţia: se cer măsuri mai riguroase

Noile restricții pentru întreg teritoriul federal sunt în vigoare în Elveția de sâmbătă, 12 decembrie. Restaurantele, barurile, magazinele, piețele, muzeele, bibliotecile, structurile sportive și de agrement trebuie să se închidă la ora 19:00.

Cu excepția restaurantelor și barurilor, care nu au voie să deschidă duminica și în zilele de sărbători legale. Pe 24 decembrie și în noaptea de Revelion, închiderea este stabilită la ora 1:00. Pentru întâlnirile private, rămâne limita de 10 persoane.

Duminică, directorii celor cinci mari spitale i-au cerut ministrului Sănătății să impună măsuri mai riguroase, inclusiv interzicerea de a merge la schi.