Pfizer dă în judecată Guvernul Poloniei

Pfizer a decis să acționeze în judecată Guvernul de la Varșovia pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19, comandate, dar nefolosite.

Pfizer, în parteneriat cu BioNTech, a luat această decizie după ce au eșuat negocierile cu Guvernul de la Varșovia. Negocierile au durat un an de zile. Compania farmaceutică vrea să recupereze 1,4 miliarde de euro. Prima audiere în fața unui tribunal din Bruxelles (Belgia) va avea loc pe data de 6 decembrie 2023.

„Pfizer şi BioNTech încearcă să determine Polonia să îşi respecte angajamentele privind comenzile de vaccin COVID-19 plasate de guvernul polonez, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene semnat în mai 2021. BioNTech se alătură, de asemenea, procedurilor judiciare.”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru Politico.

Procesul reprezintă punctul culminant al unei dispute de 19 luni între Guvernul de la Varșovia și compania farmaceutică.

Polonia a încercat să ajungă la un compromis cu Pfizer

În aprilie 2022, Guvernul de la Varșovia a solicitat Pfizer să oprească expedierea vaccinurilor COVID-19 către Polonia, invocând „necesitatea mai mare” de a sprijini financiar Ucraina din cauza războiului.

Polonia a notificat Comisia Europeană și a încercat să ajungă la un compromis cu Pfizer, implicând oficiali ai Uniunii Europene în discuțiile lor. Potrivit oficialilor polonezi, compania farmaceutică nu a prezentat soluții concrete. După un an de negocieri, au ajuns în instanța de judecată.

Miercuri, 22 noiembrie 2023, ministrul Sănătății din Polonia, Katarzyna Sójka, și-a exprimat speranța unei „rezolvări pozitive” a litigiului.

Katarzyna Sójka
Katarzyna Sójka (SURSA FOTO: Wikipedia)

Despre Pfizer

Pfizer este o corporație farmaceutică. Are sediul în New York City, Statele Unite ale Americii. În 2012, a fost unul dintre cei mai importanți jucători din industria farmaceutică la nivel global. S-a clasat pe locul 57 în Topul Fortune 500 din 2018, enumerând cele mai mari corporații din SUA, după veniturile totale.

Printre produsele sale, se numără faimosul preparat Viagra și primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente.

În 2009, Pfizer a plătit cea mai mare amendă penală din istoria SUA: 2,3 miliarde de dolari americani pentru promovarea și prescripția incorectă a unui medicament.