Administrația Biden a decis că americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi a treia doză începând din 20 septembrie.

3 s-ar putea dovedi cu adevărat numărul magic de dozare

OK-ul pentru a treia doză in SUA rămâne controversat, deoarece cele 200 de milioane de doze de vaccin ar putea fi utilizate mai bine în țările cu mai puțini oameni vaccinați. Unii se întreabă și ce se va întâmpla în continuare. Va deveni vaccinul COVID-19 precum vaccinul antigripal?

De fapt, „3 s-ar putea dovedi cu adevărat numărul magic de dozare, dacă coronavirusul rămâne relativ stabil”, scrie Politico. „Chiar dacă Delta este mai infecțioasă decât variantele anterioare, este totuși același virus ca tulpina originală COVID. O a treia doză de vaccin în această toamnă nu ar fi diferită de primele două. Corpul are nevoie doar de mai mult”, explică Politico.

Vaccinul pentru hepatita B, de exemplu, necesită trei doze pentru o imunitate durabilă.

Dacă nu ar fi varianta Delta, probabil că nu ar mai fi deloc nevoie de rapel

Toate vaccinurile își pierd un pic de eficaciență în timp și, dacă nu ar fi varianta Delta, probabil că nu ar mai fi deloc nevoie de rapel, spune Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie la Școala de Medicină Yale.

Vaccinurile Pfizer și Moderna s-au dovedit eficiente împotriva COVID-19, dar varianta Delta are o încărcare virală de 1.000 de ori mai mare decât tulpina inițială și, prin urmare, are nevoie de mai mult vaccin pentru a preveni bolile grave, a explicat ea.

Dacă virusul va suferi noi mutații, așa cum continuă să facă virusul gripal, atunci este posibil să avem nevoie de mai mult de trei doze.

„Tocmai am învățat să fiu foarte umil cu acest virus, deoarece vine cu diferite trucuri”, a spus Iwasaki. „Încearcă în continuare să-și găsească locul ideal”.

Sursa foto: Dreamstime