Informația momentului despre vaccinul anti-COVID! Cât de eficient este, de fapt

Medicul Vlad Mixich a postat pe rețeaua de socializare un mesaj în care arată că intensitatea protecției vaccinurilor anti-COVID este în scădere pe măsură ce trec șase luni de la administrarea serului. Medicul spune că persoanele care s-au vaccinat complet în prima perioadă a anului sunt mai puțin protejate de virus, față de cei care s-au vaccinat recent cu schema completă.

”Datele arată deja clar că intensitatea protecției vaccinurilor contra infecției cu varianta Delta scade pe măsură ce trec lunile de la momentul vaccinării. Practic, asta înseamnă că cei care au reușit să se vaccineze complet mai repede, în primele două luni ale lui 2021 de pildă, vor fi mai puțin protejați în fața valului de infecții cu coronavirus delta care va lovi, inevitabil, și România în această toamnă.”, spune acesta.

Exemplul Israelului

Medicul a explicat motivul pentru care Israelul se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri cu varianta Delta, deși este una dintre țările cu cel mai mare grad de vaccinare. El spune că un vaccin foarte bun oferă protecție 95% împotriva formei severe a bolii, ”dar la numere mari de infecții, 5% forme severe ale bolii poate însemna câteva mii de oameni”.

”Protecția contra formelor severe de boală sau a decesului rămâne în continuare solidă, dar nu de 100% (nici nu a fost vreodată 100%). Este motivul pentru care într-o țară cum e Israelul, cu o mare proporție a populației complet vaccinată și care este în plin val epidemic cu varianta Delta, vedem pe lângă creșterea numărului de infecții și o creștere a numărului de cazuri grave. Explicația e simplă și bazată pe paradoxul numerelor mari: un vaccin foarte bun oferă protecție de 95% împotriva formei severe a bolii, dar la numere mari de infecții, 5% forme severe ale bolii poate însemna câteva mii de oameni.”, spune acesta.

Vaccinurile s-au dovedit eficiente pentru celelalte forme

În încheiere, medicul a reiterat că există mai multe tipuri de imunitate pe care vaccinurile o pot oferi și că vaccinurile pe care le avem acum s-au dovedit eficiente pentru celelalte forme de virus, subliniind că, din păcate, pentru varianta Delta nu este la fel de eficient.

”Reiau ceva ce s-a repetat de zeci de ori: da, există mai multe tipuri de imunitate oferite de vaccinuri (valabil pentru toate, nu doar pentru cele anti-COVID): protecția contra infecției, protecția contra unei forme severe de boală sau a decesului. Vaccinurile anti COVID s-au dovedit foarte bune împotriva variantelor precedente ale coronavirusului, dar se pare că nu sunt atât de bune pe cât speram împotriva acestei variante Delta.

Datele prezente arată clar că ești mult mai protejat în fața variantei Delta dacă ești complet vaccinat decât dacă nu ești deloc vaccinat. Dar ești mai bine protejat dacă a trecut mai puțin timp de la momentul în care te-ai vaccinat decât dacă au trecut deja 6 luni.”, spune acesta.

Sursă foto: Dreamstime