Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, trage un nou semnal de alarmă cu privire la valul 4 al pandemiei.

Avem acelaşi număr de cazuri zilnice ca acum trei luni. Care este însă marea diferenţă?

Secţiile de Terapie Intesivă se vor umple de persoane nevaccinate în valul 4, indiferent de vârsta lor, spune medicul epidemiolog. Mai mult, situaţia din prezent este foarte diferită faţă de cea de acum trei luni, cu toate că numărul de cazuri arată la fel.

Problema din prezent este existenţa variantei Delta: o persoană infectată cu aceasta poate infecta alte 8 sau 9 persoane din colectivitate, mult mai mult faţă de variantele iniţiale ale virusului, spune Popovici, potrivit digi24.ro.

“E o mare diferență între situația de acum trei luni și cea de acum, chiar dacă numărul de cazuri e comparabil, pentru că acum trei luni nu aveam varianta Delta. La această variantă, numărul bazal de reproducere e 8 sau chiar 9, ceea ce înseamnă că o persoană confirmată infectează 8 sau 9 persoane din colectivitatea în care se află. Asta ne arată că avem o perspectivă de multiplicare a infecției rapidă sau foarte rapidă.

Acum suntem în plină vacanță, măsurile nu se respectă, sunt mari aglomerări de oameni care vin într-un loc și apoi pleacă în toată țară. Urmează să se încheie vacanțele la 1 septembrie, o parte importantă dintre ele, iar oamenii aceștia din nou se vor răspândi, își reiau activitățile și sunt toate celelate aspecte legate de începerea anului școlar”, a declarat medicul epidemiolog.

“Trebuie să ne gândim la toți nevaccinații (…) se vor infecta într-un procent mai mare”

Emilian Popovici a mai atras atenţia că noi infectări se remarcă mai pregnant la vârstele tinere şi spune că, din păcate, avem un procent foarte mare al populaţiei care nu s-a vaccinat. “Valul 4 va fi al nevaccinaților”, insistă medicul.

“În rest faptul că infecția se remarcă mai pregnant la vârstele tinere – să ne gândim că avem populația generală nevaccinată într-un procent semnificativ. Am spus că valul 4 va fi al nevaccinaților.

Avem un procent de chiar 70% din populație nevaccinată, deci iată că nu trebuie să ne gândim numai la copii și tineri, ci trebuie să ne gândim la toți nevaccinații, pentru că în primul rând se vor infecta într-un procent mai mare, iar în al doilea rând la persoanele vaccinate formele grave de boală vor fi extrem de rare sau chiar absente, la fel decesele.

Formele grave, Terapia Intensivă va corespunde persoanelor nevaccinate, indiferent de vârstă. Se remarcă o creștere a numărului de infectări la copii și persoane de vârstă tânără, însă nu acesta e cel mai semnificativ lucru”, a mai declarat Emilian Popovici.

Sursă foto: Dreamstime