În sfârșit, vești bune: Urmează o perioadă de liniște. Va fi o perioadă de apropiere de viața normală

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a susținut că „va urma un val de liniște care poate fi prelungit”. Totuși, acesta a explicat că nu știe dacă pandemia se află la final.

„Nu pot să spun asta, dar pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după ‘Uraganul Omicron’ asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant.

Sigur, asta în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, a declarat Emilian Popovici la B1.

Ce spune Emilian Popovici despre varianta Omicron?

Anterior, epidemiologul a spus că valul 5 al pandemiei de coronavirus ar putea genera mari probleme, în contextul în care mai multe variante vor circula în paralel.

„Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme.

Acum delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar Omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună”, a declarat medicul pentru news.ro

Acesta a mai adăugat că varianta Omicron vine ca urmare a imunizării dobândite prin vaccin, dar și prin boală. El a adăugat că nu este exclus ca în orice moment, echilibrul să fie perturbat.

„Contribuie la situaţia în care suntem noi acum, cu un număr mai redus de infectări, atât imunitatea dobândită post vaccinal, cât şi imunitatea dobândită post infecţios, ele se însumează. Şi într-un anumit context epidemiologic în care erau măsurile care erau s-a produs un echilibru între capacitatea virusului de a infecta şi imunitatea post infecţioasă şi post vaccinală dobândită, plus măsurile care existau în acel moment când s-a dobândit acest echilibru.

În momentul în care echilibrul se strică, în sensul că măsurile nu mai sunt sau apare o variantă nouă, se reactivează tot procesul. Practic asta s-a întâmplat deja de 4 ori, se întâmplă acum a 5-a oară”, a completat acesta.