Într-un interviu acordat pentru news.ro, prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a vorbit despre varianta Omicron, dar și despre modul în care aceasta ar urma să se extindă în următoarele săptămâni.

Acesta susține totodată că atât imunitatea obținută după vaccin, cât și cea obținută după trecerea prin boală au contribuit la situația de acum, pentru a ajunge în zona verde. În ceea ce privește luna de ”foc” în România, medicul precizează că varianta Omicron o să devină dominantă începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie 2022.

În acest sens, medicul susține că valul 5 al pandemiei de coronavirus ar putea genera mari probleme, în contextul în care mai multe variante vor circula în paralel. El a făcut referire și la varanta Delta, care continuă să circule.

„Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme.

Varianta Omicron va face ravagii în luna ianuarie

Acum delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună”,  a spus medicul.

Acesta a mai adăugat că varianta Omicron vine ca urmare a imunizării dobândite prin vaccin, dar și prin boală. El a adăugat că nu este exclus ca în orice moment, echilibrul să fie perturbat.

„Contribuie la situaţia în care suntem noi acum, cu un număr mai redus de infectări, atât imunitatea dobândită post vaccinal, cât şi imunitatea dobândită post infecţios, ele se însumează. Şi într-un anumit context epidemiologic în care erau măsurile care erau s-a produs un echilibru între capacitatea virusului de a infecta şi imunitatea post infecţioasă şi post vaccinală dobândită, plus măsurile care existau în acel moment când s-a dobândit acest echilibru.

În momentul în care echilibrul se strică, în sensul că măsurile nu mai sunt sau apare o variantă nouă, se reactivează tot procesul. Practic asta s-a întâmplat deja de 4 ori, se întâmplă acum a 5-a oară”, a declarat, pentru News.ro, prof. dr. Emilian Popovici.