În contextul îngrjorărilor generate de varianta Omicron a coronavirusului, autoritățile din Ecuador au luat o măsură fără precedent, prima de aceast timp luată până acum la nivel mondial.

Mai exact, potrivit anunțului făcut în cursul zilei de joi de Ministerul Sănătăţii, vaccinarea împotriva COVID-19 a fost declarată obligatorie în Ecuador de la vârsta de cinci ani, o premieră mondială pentru această grupă de vârstă, notează AFP.

„În Ecuador vaccinarea a fost declarată obligatorie”, a scris ministerul într-un comunicat, precizând că „obligaţia se aplică de la vârsta de cinci ani”.

Totodată, el a mai menționat că decizia este constituţională. Oficialul din domeniul sănătății adaugă că legea sănătăţii precizează că puterea executivă poate „declara vaccinarea obligatorie împotriva anumitor boli, în termenii şi condiţiile pe care realitatea epidemiologică naţională şi locală le impune”.

Pe de altă parte, el a explicat că vaccinarea nu va fi obligatorie în cazul persoanelor care au contraindicaţii medicale dovedite, precizează sursa citată de Agerpres. Amintim că până în prezent, 69% din cei 17,7 milioane de ecuadorieni s-au vaccinat complet. Aproximativ 900.000 de persoane au primit a treia doză de rapel.

Măsură drastică luată în Ecuador

Totodată, săptămâna trecută, Ecuadorul a făcut obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare pentru a participa la evenimente publice, a merge în centre comerciale, restaurante, cinematografe sau teatre, după ce a redus la 50% capacitatea acestora de primire.

De menționat este faptul că până la momentul actual, doar câteva ţări au făcut vaccinarea obligatorie pentru adulţi. Este vorba despre două state cu regim autoritar din Asia Centrală, Tadjikistan şi Turkmenistan, care au decretat acest lucru în luna iulie a acestui an.

Totodată, în Indonezia, vaccinarea împotriva COVID-19 este și ea obligatorie încă din februarie 2021 sub sancţiune, dar numai 35% dintre indonezieni erau vaccinaţi la 1 decembrie. O situație similară este și în oceanul Pacific, unde statul federal Micronezia a anunţat, în iulie, vaccinarea obligatorie pentru persoanele în vârstă de peste 18 ani.

La rândul său, teritoriu francez din Pacificul de Sud cu o largă autonomie, Noua Caledonie a făcut vaccinarea obligatorie pentru toţi adulţii de la sfârşitul lunii decembrie.

În ceea ce privește situația din Europa, până la momentul actual, Austria este prima ţară din UE care doreşte să impună vaccinarea tuturor adulţilor săi. Măsura, anunţată în noiembrie, va intra în vigoare la începutul lui februarie.