Când se va confrunta România cu valul 5 al pandemiei? Se va întâmpla foarte curând, spun specialiștii

Medicul Călin Alexandru a declarat joi, 16 decembrie, varianta Omicron este „foarte transmisibilă, mult mai transmisibilă decât cealalte variante”.

„Din toate discuţiile şi estimările pe care le-am primit din partea specialiştilor, ne aşteptăm ca undeva înspre sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, să ne confruntăm cu o recrudescenţă şi un al cincilea val. Din primele informaţii varianta Omicron este foarte transmisibilă, mult mai transmisibilă decât cealalte variante, în schimb, dă în majoritate cazuri cu o simptomatologie uşoară”, a declarat Călin Alexandru.

Se va forma aglomerație la Unităţile de Primire Urgenţe

De asemenea, medicul a explicat că se așteaptă totuși să se formeze aglomerație la Unităţile de Primire Urgenţe.

„Ne aşteptăm ca o bună parte din cazuri să ajungă şi la Unităţile de primiri urgenţe şi ăsta a fost motivul pentru care le-am solicitat să evalueze deja posibilitatea de extindere a spaţiilor pentru triajul, evaluarea şi tratamentul pacienţilor de Cod verde”, a explicat Călin Alexandru.

Unele spitale au găsit spaţii, iar altele au posibilitatea de a găzdui containere

Potrivit acestuia, unele spitale au găsit spaţii, iar altele au posibilitatea de a găzdui containere. Totuși, soluții trebuie să fie gândite din timp şi toate pregătirile să fie deja făcute, spune specialistul.

De exemplu, anumite spitale din Capitală au fost sprijinite „prin instalarea unor puncte medicale avansate care au fost folosite ca extensii ale unităţilor de primiri urgenţe”.

„Sunt diferite metode, unele dintre au fost deja aplicate sau sunt unităţi de primiri urgenţe care au identificat spaţii în spitale, altele au identificat posibilitatea de a aduce containere. Noi am sprijinit, de exemplu, în Bucureşti, Spitalul Universitar şi respectiv Spitalul Sfântul Pantelimon prin instalarea unor puncte medicale avansate care au fost folosite ca extensii ale unităţilor de primiri urgenţe, deci în funcţie de fiecare spital, configurarea spaţiilor de acolo, se pot identifica astfel de soluţii, dar ele trebuie să fie gândite din timp şi toate pregătirile să fie deja făcute”, a mai transmis reprezentantul DSU.