Precizări de ultimă oră de la autorități. Încă două cazuri noi cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate astăzi, 15.12.2021, în România.

Potrivit informațiilor, este vorba despre două femei din București vaccinate anti-covid. Acestea ar fi călătorit în Marea Britanie, iar în prezent starea lor de sănătate este una bună.

„Este vorba despre două femei în vârstă de 41 de ani, respectiv 39 de ani din București. Una dintre acestea a călătorit în Marea Britanie, iar cea de -a doua este contact direct a unor persoane care au călătorit tot în Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate anti-Covid 19, starea lor de sănătate fiind una bună”, anunță Ministerul Sănătății.

De menționat este faptul că, până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 10 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2, precizează sursa citată.

Amintim faptul că noua variantă a coronavirusului generează îngrijorări la nivel mondial. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, trăgea un semnal de alarmă în acest context în cursul zilei de marți.

Varianta Omicron generează mari îngrijorări

Potrivit acestuia, nicio variantă a coronavirusului nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron. Totodată, el a mai adăugat că estimează că majoritatea ţărilor sunt în prezent afectate de noua tulpină.

Până în prezent „77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP.

În acest context, directorul OMS s-a arătat extrem de îngrijorat, chiar dacă noua variantă provoacă forme ușoare ale bolii.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a adăugat el.

Totodată, şeful OMS a vorbit și despre vaccinurile anti-covid. Acesta a avertizat comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării.