UPDATE: Cod galben de vreme rea

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ninsori şi vânt puternic, fiind vizată zona de sud-est a României. Astfel, potrivit ANM (Administrația Națională de Meteorologie), începând de miercuri – ora 20.00 și până joi – ora 14.00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de ninsori şi vânt puternic.

În intervalul menționat, în Dobrogea vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ (10…15 l/mp) și local se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări, cu viteze de 40…45 km/h.

Pe litoral precipitațiile vor fi mixte, iar rafalele vor atinge 50…60 km/h. Conforrm meteorologilor, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi în estul Munteniei, unde vor fi şi condiţii de polei.

Știre inițială:

Vești proaste de la ANM. De miercuri, vremea să răcește brusc, iar temperaturile vor fi extrem de scăzute. Potrivit prognozei meteorologice, în această seară cerul va fi mai mult noros şi pe suprafeţe mici vor fi precipitaţii slabe, sub formã de ninsoare la munte şi mai ales sub formã de lapoviţã şi ninsoare în rest.

Totodată, ANM anunță că izolat vor fi condiţii de polei, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri pe litoral, unde la rafalã se vor atinge viteze de 50…60 km/h. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea se vor situa între -4 şi 2 grade. În Capitală vremea va fi la fel de rece, cu vânt slab și cu o temperatură minimă de 1 grad.

Excepţie vor face zonele de munte, iar în a doua parte a intervalului şi Dobrogea, unde local va ninge. Pe arii restrânse, în special în sud-est şi în est va fi polei. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea şi la munte, cu viteze mai mari pe litoral şi în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde rafalele vor depãşi 60…70 km/h.

Aici, temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 7 grade, iar cele minime între -4 şi 3 grade. Dimineaţa şi noaptea pe alocuri se va forma ceaţã.

Și joi vremea va continua să se mențină rece. Meteorologii anunță că temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formã de ninsoare în zonele de deal şi de munte şi mixte în restul teritoriului, pe arii extinse în jumãtatea de est şi local în cea de vest. Pe suprafeţe mici se va forma polei.

Totodată, vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri mai ales pe parcursul nopţii în Dobrogea, Moldova, dar şi în Carpaţii Meridionali şi de Curburã, unde la altitudini mari rafalele vor depãşi 85…95 km/h, iar ninsoarea va fi viscolitã. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 1 şi 7 grade, iar cele minime între -3 şi 3 grade. De asemneea, este prognozată și ceață în special dimineața.

În București în schimb, vremea va înregistra o încălzire ușoară. Cu toate acestea, cerul va rămâne înnorat, iar ploile vor continua să fie prezente. Vântul va sufla slab pânã la moderat, iar, conform prognozei meteo ANM pentru Capitală, temperatura maximã se va situa în jurul a 5 grade, iar cea minimã va fi de 0…1 grad.

La finalul săptămânii, frigul se menține. ANM anunță că vineri, în jumãtatea de nord a ţãrii, precum şi în zonele de deal şi de munte vremea va fi închisã şi pe arii extinse se vor semnala precipitaţii mai ales sub formã de lapoviţã şi ninsoare, iar la altitudini de peste 1000 m ninsoare.

Ger și ninsoare în Capitală în acest weekend. Prognoza meteo ANM

Pe de altă parte, în restul țării înnorãrile vor fi temporare, iar precipitaţiile pe arii restrânse şi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificãri mai ales în zona montanã înaltã, unde ninsoarea va fi viscolitã.

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 8 grade, iar cele minime, mai scãzute decât în nopţile precedente în toatã ţara, vor fi cuprinse între -6 şi 1 grad. În Capitală temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, cu minime de -2 grade și cu maxime de 7 grade.

De sâmbătă însă, vremea se strică și mai rău. Temperaturile ajung chiar și până la -10 grade în anumite zone ale țării. ANM anunță că în jumãtatea de est a teritoriului cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formã de lapoviţă şi ninsoare.

Totodată, potrivit meteorologilor, pe alocuri se va forma polei, iar la munte va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri la munte, la altitudini mari şi pe arii restrânse în restul teritoriului.

De această dată și în București vremea se răcește. Meteorologii anunță lapoviță, dar și ninsore în Capitală. Temperatura maximã va fi de 4…5 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de -3 grade, potrivit prognozei meteo ANM.