Testul pentru coronavirus ar trebui să fie efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de îmbarcarea în avion.

Decizia, care nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost luată de către Comitetul politic integrat de răspuns la crize (IPCR) al UE, un organism care ajută la coordonarea gestionării crizelor între cele 27 de state membre.

De asemenea, IPCR a convenit ca pasagerii zborurilor spre și dinspre China către UE să poarte măști medicale sau aparate de respirat, pe lângă alte măsuri de igienă pe care autoritățile naționale le-ar putea impune.

Statele membre sunt îndemnate să efectueze „teste aleatorii” asupra pasagerilor care sosesc din China și să monitorizeze apele reziduale din avioane în căutare de indicii privind eventuale variante potențial periculoase, potrivit unei declarații publicate de președinția suedeză a Consiliului UE, transmite euronews.com

Recomandările vor intra în vigoare începând de luni

Acestea survin în contextul în care unele țări din UE, precum Italia, Franța și Spania, și-au impus propriile măsuri unilaterale de călătorie ca răspuns la o epidemie masivă de cazuri de COVID-19 în China, care a început după ce Beijingul a relaxat brusc așa-numitele măsuri „zero-COVID”, care ar fi trebuit să limiteze răspândirea virusului.

Schimbarea a fost considerată o reacție la protestele de stradă pe scară largă împotriva politicilor draconice, în urma cărora orașe întregi au fost închise, iar oamenii au fost închiși în casele lor pentru perioade lungi de timp.

Din cauza opacității și a controlului strict al informațiilor exercitat de statul chinez, nu se cunoaște amploarea exactă a epidemiei.

Conform datelor furnizate Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în China s-au înregistrat 242 de decese cauzate de COVID-19 în săptămâna 26 decembrie.

Însă luna trecută, un grup de experți în sănătate din Marea Britanie a declarat că aproximativ 9.000 de persoane ar putea muri zilnic din cauza bolii.

Beijingul se opune măsurii luate de UE

În perioada premergătoare deciziei de miercuri a UE, care era așteptată pe scară largă, Beijingul a descris restricțiile de călătorie ca fiind „inacceptabile” și „discriminatorii”.

„Ne opunem cu fermitate încercărilor de a manipula măsurile COVID în scopuri politice și vom lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.

În rândul țărilor europene există îngrijorarea că valul necontrolat de infecții ar putea da naștere unor noi variante COVID-19 mai infecțioase, amenințând să anuleze progresele înregistrate în ultimii doi ani.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat marți că variantele descoperite în China „circulă deja în UE și, ca atare, nu reprezintă o provocare pentru răspunsul imunitar al cetățenilor UE”.

Peste 75% din populația totală a UE a primit cel puțin o doză de vaccin

„Având în vedere imunitatea mai ridicată a populației din UE, precum și apariția anterioară și înlocuirea ulterioară a variantelor care circulă în prezent în China cu alte sublinii Omicron în UE, nu se așteaptă ca o creștere a numărului de cazuri în China să aibă un impact asupra situației epidemiologice COVID-19 în UE”, a precizat agenția într-un comunicat.