Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat, miercuri, 4 ianuarie, noua definiţie chineză, „foarte restrânsă”, a unui deces atribuit Covid-19, precizând că statisticile nu reflectă situația reală a pandemiei în această ţară, a relatat AFP.

China raportează foarte puţine decese din cauza Covid-19

„Credem că cifrele actuale publicate de China nu reprezintă impactul real al bolii în ceea ce priveşte internările în spital, internările la terapie intensivă şi mai ales în ceea ce priveşte decesele.”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Michael Ryan, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății responsabil de gestionarea situaţiilor de urgenţă sanitară.

China se confruntă la momentul de față cu cel mai mare focar după abandonarea bruscă la începutul lunii decembrie a aşa-numitei politici „Zero Covid”. În pofida acestui val de infectare cu Coronavirus fără precedent, ţara raportează foarte puţine decese din cauza Covid-19 după o schimbare controversată a metodologiei de contabilizare a cazurilor.

Respectiv, de acum înainte, în statistici apar doar persoanele care au decedat în urma insuficienţei respiratorii legate de Covid-19. Această modificare a metodologiei nu înseamnă altceva decât faptul că un număr mare de decese nu vor mai fi înregistrate ca fiind cauzate de Covid.

Uniunea Europeană a oferit Chinei vaccinuri gratuite împotriva Covid-19

Uniunea Europeană a oferit Chinei vaccinuri gratuite împotriva virusului Covid-19, după ce pe teritoriul Chinei s-a înregistrat o creștere enormă a numărului de cazuri de infectări, în urma renunțării Beijingului la controversata sa politică „zero-Covid”. Totuși, autoritățile chineze nu au oferit încă un răspuns cu privire la această ofertă, conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a relatat, marți, 3 ianuarie publicația Reuters.

Reprezentantul Comisiei Europene nu a precizat numărul de vaccinuri care au fost oferite de UE şi nici cine este producătorul acestora. „În contextul situaţiei COVID din China, Comisarul (pentru Sănătate) Stella Kyriakides i-a contactat pe omologii săi chinezi pentru a le oferi solidaritate şi sprijin din partea UE. Aici este vorba atât despre expertiză de sănătate publică, precum şi despre donaţii ale unor vaccinuri adaptate la variante.”, a relatat purtătorului de cuvânt de la Bruxelles.

La întrebarea dacă Beijingul va accepta oferta Uniunii Europene, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Mao Ning nu a oferit un răspuns direct, declarând pentru sursa citată că ratele de vaccinare din China şi capacităţile de tratament au continuat să crească, iar proviziile în această perioadă necesare (de echipamente, vaccinuri şi medicamente n.red.) sunt „adecvate”.