Ce ne așteaptă în 2022? Mulți români sunt în pericol. Emilian Imbri: Nu va fi bine deloc

Totodată, Emilian Imbri a subliniat că valul 5 al pandemiei va fi ultimul de amploare. Potrivit specialiștilor, acest val va avea loc în ianuarie, fiind provocat de varianta Omicron. Astfel, este posibil să urmeze o creștere semnificativă a numărului de cazuri chiar mai devreme de 15 ianuarie, conform celor spuse de Alexandru Rafila.

În acest context, fostul manager al Spitalului „Victor Babeș” a fost întrebat dacă România este pregătită pentru a se confrunta cu acest nou val de infectări.

Explicația lui Emilian Imbri

Emilian Imbri este de părere că vom avea mai multe infectări cu Omicron, deoarece varianta este mai contagioasă.

„Noi mereu avem un decalaj în a lua măsuri. Cei care decid, din lipsă de curaj, nu-i ascultă pe profesioniști. Emilian Popescu, Octavian Jurma, Răzvan Cherecheș, toți au avertizat autoritățile și nu s-a întâmplat nimic niciodată.

Valul 4 este cel mai bun exemplu. România a atins atunci numai recorduri negative. Până și adoptarea certificatului verde este tergiversată… Toate măsurile ce vor fi luate după Anul Nou vor fi tardive. Valul Omicron va fi mai amplu decât cel Delta și greu de stăvilit.

Este clar că această mutație este mai contagioasă, deci vom avea mai multe infectări, dacă luăm în calcul faptul că toți suntem expuși, indiferent că vorbim de vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală. Chiar și în cazul în care Omicron este cu 40% mai puțin agresiv decât Delta, vom avea multe persoane care vor ajunge în spital din cauza numărului de mare de infectați.

Este matematică pură. Iar România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă, persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Nu va fi bine deloc”, a declarat Emilian Imbri.

De asemenea, medicul a transmis şi un semnal de alarmă pentru cei care au venit în ţară cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„Vom ajunge din nou în centrul atenției. Observ că mulți români care au venit în țară de Crăciun au refuzat carantina. Ei sunt vectori de transmitere în România și la întoarcere, tot ei vor fi vectori de transmitere în Europa. Să poarte masca și dacă observă că au simptome, să aibă grijă de cei din jur și să-i protejeze izolându-se. Chiar dacă este noaptea de Revelion”, a conchis acesta.