Luni, 3 ianuarie 2022, Dan Negru a împărtășit cu oamenii de pe rețelele de socializare o bucurie imensă pentru orice părinte. Acesta le-a spus prietenilor săi de pe Facebook că Dara, fiica sa, a început școala, iar Bogdan, băiatul său, a intrat în clasa a III-a deja.

După bucuria pe care a împărțit-o cu oamenii care-l urmăresc, acesta a tras un semnal de alarmă despre sistemul de învățământ din România.

„Să fie ăsta breaking news-ul începutului de an”, a exclamat vedeta Antena 1.

Rata abandonului școlar din România

Dan Negru a ținut să precizeze că rata abandonului școlar din țara noastră este de 26%, în zona rurală unu din patru elevi au renunțaț la școală în 2021. Acesta afirmă ferm că orice școală închisă înseamnă o pușcărie deschisă.

„Dara, fetita mea începe azi școala. Bogdan, într-a treia, de săptamana viitoare. Sunt norocoși. Unul din patru copii a abandonat școala anul trecut.26 % a fost rata de abandon școlar în sate! În satele românești școala online a fost un eșec. Cei din generația mea, prin decizii haotice, vor distruge generațiile care vin.

Să fie ăsta breaking news-ul începutului de an! Pentru că cine închide un spital, deschide un cimitir și cine închide o școală, deschide o pușcărie”, a scris Dan Negru pe Facebook.

De asemenea, recent, copiii și adolescenții rămași pe băncile școlii au primit noua structură a anului școlar 2021-2022. Conform ultimelor informații, școala va începe diferit în 2022, după vacanța de iarnă. În urma modificărilor din noiembrie, fiecare elev va reveni în bancă în funcție de clasa în care se află.

Structura anului școlar 2021-2022

Elevii din clasele primare, de la pregătitoare, clasele I-IV încep școala pe 10 ianuarie. În cazul lor, vacanța de iarnă a rămas nemodificată deoarece au fost trimiși doar pentru o săptămână în vacanță forțată în noiembrie, aceasta urmând să fie recuperată în aprilie, în timpul săptămânii „Școala altfel”.

Chiar dacă ar fi trebuit să fie în semestrul al II-lea deja, în ianuarie, elevii și profesorii de la gimnaziu revin tot în semestrul I pentru o săptămână, urmând ca după weekendul 15-16 ianuarie să intre direct în semestrul al II-lea, fără să mai aibă, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială, potrivit edupedu.ro.

Elevii de gimnaziu

Elevii de gimnaziu încep școala pe 3 ianuarie. Aceștia au de recuperat cele două săptămâni pe care autoritățile i-au forțat să le petreacă acasă în noiembrie, din cauza pandemiei. Astfel, prima săptămână va fi recuperată acum între 3-7 ianuarie 2022. Următoarea săptămână recuperată de elevii din gimnaziu pentru perioada petrecută acasă din noiembrie 2021 va fi în perioada „Școlii altfel”.

Elevii de liceu

Elevii de liceu încep școala pe 3 ianuarie 2022. Aceștia revin la ore pentru două săptămâni în care vor fi încheiate mediile, după care trec și ei în semestrul al II-lea din 17 ianuarie.

Pentru gimnaziu și liceu urmază o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri – 3 ianuarie 2022-14 aprilie 2022 – fără vacanță școalară. Prin comparație, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din semestrul I, de la debutul școlii din septembrie, până la vacanța de iarnă.

La rândul lor, elevii din învățământul profesional și postliceal încep și ei școala tot în ziua de 3 ianuarie. În cazul copiilor de grădiniță, pentru cei din ciclul primar urmează o perioadă neîntreruptă de 14 săptămâni de cursuri/activități. Amintim că următoarea vacanță pentru toți elevii și copiii de grădiniță este în a doua parte a lunii aprilie, din 15 până pe 1 mai 2022.