Unitățile de învățământ își vor încheia activitatea peste câteva zile pentru vacanţa de iarnă. Conform structurii anului şcolar 2021 – 2022, elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal revin la ore pe 3 ianuarie 2022 pentru a continua cursurile Semestrului I, care se încheie pe 14 ianuarie 2022.

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se vor revedea cu educatorii și învățătorii pe 10 ianuarie 2022.

Semestrul II

Semestrul al II-lea se va desfăşura între 17 ianuarie 2022 și 10 iunie 2022. Prin excepție, elevii clasei a XII-a zi și tinerii din clasa a XIII-a seral și frecvență redusă vor încheia orele pe 27 mai 2022. După vacanţa din decembrie, elevii vor mai avea vacanţă în primăvară, între 15 aprilie 2022 și 1 mai 2022.

Când se termină anul școlar 2021-2022

Elevii clasei a VIII-a vor încheia anul școlar în 33 de săptămâni, pe 3 iunie 2022. Liceeni din filiera tehnologică și învățământul profesional vor încheia anul școlar după 37 de săptămâni de activitate. Din 11 iunie începe vacanţa de vară.

Deși Ministrul Educației a emis deja structura anului școlar 2021-2022, există șanse ca școlile să rămână închise în ianuarie. Cele trei mari organizații sindicale din învățământ au făcut front comun și se pregătesc de grevă generală împotriva Guvernului. Acțiunile de protest au început luni și ar putea culmina cu o grevă generală în ianuarie ce va duce la închiderea școlilor.

Greva împotriva Guvernului ar putea ține școlile închise

Varianta intrării angajaţilor din educaţie în grevă generală în ianuarie, situaţie care ar duce la închiderea unităţilor de învăţământ, este foarte probabilă, deoarece angajaţii se simt umiliţi de faptul că Guvernul nu intenţionează să le majoreze anul viitor salariile conform legii, au declarat, vineri, pentru Agerpres, liderii a două federaţii sindicale din învăţământ.

„Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze. Aşa cum am transmis şi Guvernului astăzi, după 3 ianuarie se va ajunge foarte probabil la o grevă generală, adică s-ar putea să apară neplăcuta surpriză să se pună lacătul pe şcoli. Am transmis asta, astăzi, unui consilier al prim-ministrului, să îi comunice, pentru că lucrurile nu mai pot fi acceptate aşa cum sunt”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Greva generală, o posibilitate reală

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, a confirmat că posibilitatea unei greve generale este una reală.

„În condiţiile actuale, da (închiderea şcolilor în urma unei greve generale – n. r.) e o posibilitate reală”, a spus acesta.

El a precizat că membrii FSE „Spiru Haret”, FSLI şi „Alma Mater” vor picheta, luni, sediul Guvernului.

„Începând de luni, vor fi demarate acţiuni de protest, cu pichetarea Guvernului, începând cu ora 12:30. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ – Spiru Haret, FSLI şi Alma Mater – vor fi luni în Piaţa Victoriei. Acţiunea va continua şi în zilele următoare şi va fi urmată, bineînţeles, şi de alte forme de protest, solicitate de membrii noştri de sindicat – neîncheierea situaţiilor şcolare şi chiar grevă generală”, a menţionat Marius Nistor.