Răsturnare de situaţie în cadrul USR PLUS! Cu toate că până acum şi-au anunţat amândoi intenţiile de a candida pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii, Dacian Cioloş şi Dan Barna ar putea face un pas în spate.

Discuţii pentru ca cei doi să renunţe la candidaturi şi să susţină pe altcineva

Săptămâna trecută ar fi avut loc discuţii între cei doi copreşedinţi pe tema congresului la care se va alege noul preşedinte al USR PLUS. Discuţiile dintre Cioloş şi Barna sunt mai vechi, însă acum se apropie termenul în care totul trebuie tranşat, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Aceleaşi surse transmit că există o teamă, în interiorul USR PLUS, că o competiţie directă între Dacian Cioloş şi Dan Barna pentru funcţia de preşedinte va crea falii în partid, iar fuziunea mult dorită se va transforma până la urmă într-o adâncire a diferenţelor dintre foştii membri USR şi foştii membri PLUS.

Soluţia găsită? Se pare că Dacian Cioloş i-ar fi propus lui Dan Barna ca niciunul dintre ei să nu mai candideze la funcţia de preşedinte. Cei doi vor face un pas în spate şi vor susţine o altă persoană sau persoane respectate în partid, care să poată obţină voturi şi dintre tabăra USR şi dinspre cea a PLUS.

Rămâne însă de văzut dacă Dan Barna va fi de acord cu această idee.

Ar fi nevoie de un semnal de maturitate politică, pentru a se evita tensiuni ca în PNL

“Dacă Cioloș sau Barna câștigă președinția USR PLUS, vor fi alimentate inevitabil diviziunile existente între cele două partide și va exista ideea că una din tabere a acaparat partidul, cu toate consecințele previzibile: tensionarea relațiilor în partid, posibile disensiuni după alegeri și afectarea eficienței la guvernare.

Alt motiv pentru ca cei doi să nu candideze ar fi că e nevoie de un semnal de maturitate și responsabilitate politică, având în vedere tensiunea care se vede la PNL tot intern din același motiv”, au precizat sursele citate.

O înţelegere între Dan Barna şi Dacian Cioloş pe acest subiect, pentru a lăsa loc altor candidaţi către şefia partidului, ar transmite un semn de unitate și un mesaj clar către membrii USR PLUS că viitorul partidului este mai important în acest moment decât planurile politice individuale.

Sursa foto: Capital