Dacian Cioloș îl subminează pe Dan Barna la conducerea USR PLUS. Fostul premier ar avea mari ambiții politice.

Pentru a și le îndeplini, Cioloș trebuie să scape de Barna, pentru a putea ajunge președintele USR PLUS.

Dacian Cioloș îl subminează pe Dan Barna. Congresul se apropie cu pași repezi

Începe bătălia pentru putere în interiorul USR-PLUS. Congresul din septembrie 2021 va stabili pentru următorii patru ani cine va conduce al treilea partid al țării. Dan Barna sau Dacian Cioloș?

Un prim semnal a fost dat sâmbătă. „Ar putea fi și alți candidați la Congresul USR-PLUS„, a spus liderul de la Gorj, Radu Miruță. Prima declarație care ne arată că Dan Barna începe să nu mai respire viitor în partidul pe care l-a creat. Un posibil înlocuitor al lui Dan Barna este actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, contracandidat pentru Dacian Cioloș, dacă DNA va începe urmărirea penală în cazul vicepremierului.

”Au mai răsărit lideri care fac treaba, cum ar fi Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor” a comentat Miruta pentru radioinfinit.ro.

Contactat de un site de știri, Cătălin Miruță spune ca ministrul Transporturilor este unul dintre miniștrii cabinetului Florin Cîțu ”care își face exemplar treaba” și către care ”multi colegi se uită ca referință”.

Probleme și în USR pentru Barna

”Da, e posibil sa fie si alți candidați la Congresul USRPLUS. Nu m-am referit la cineva anume, însă este o chestiune naturală în USR-PLUS ca absolut orice membru USR-PLUS să își poată manifesta intenția de a candida. Este o chestiune sănătoasă, foarte probabil.

Cât timp mecanismul de desemnare a candidaților ia în calcul ponderat opțiunea oricărui membru USR, nu mi se pare decât un exercițiu extrem de democratic care dă încredere membrilor ca părerea lor chiar contează.

Oricare dintre colegii noștri, cu vizibilitate mai mare, în special miniștrii cu rezultate, ar putea fi candidați la Congres.

Cătălin Drulă este unul dintre miniștrii cabinetului Cîțu care își face exemplar treaba și către care mulți se uită ca referință. Da, oricine poate candida la Congres. Este o chestiune de strategie, de dorință, de grad de implicare”, a declarat Radu Miruță, scrie evz.ro.

Motiv de îngrijorare pentru Ludovic Orban

Dacian Cioloș este cel mai probabil să devină noul președinte al partidului și totodată candidatul la alegerile prezidențiale din 2024.

Ambiția sa este cunoscută în cercurile politice fiind un motiv de îngrijorare pentru Ludovic Orban, președintele PNL, potrivit sursei citate.

Pentru că și acesta își dorește să candideze pentru Palatul Cotroceni. Doi candidați din zona anti-PSD ar putea fi un scenariu care l-ar pune în dificultate. Mai ales că actuala guvernare pare să erodeze serios încrederea românilor în viitorul liberalismului.

Dacian Cioloș a dat de mai demult semnalul înlăturării lui Dan Barna declarând: ”Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a spus recent Cioloș.

O aluzie deloc discretă că Dan Barna ar trebui să se mulțumească cu postura de membru al guvernului.

Întrebat dacă el poate conduce partidul de la Bruxelles, Dacian Cioloș a spus: ”Da, pot. Îmi ia câteva ore sa ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema.”

Ba da, a fost o problemă. Cel puțin până acum, Cioloș fiind stabilit la Bruxelles și extrem de ocupat cu treburile sale de lider al unui grup parlamentar european, Renew. Dar ce este posibil pentru el, devine imposibil pentru Dan Barna, comentează sursa citată.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei.