Anunțul a fost făcut de senatorul USR,  Cosmin Poteraș. Potrivit acestuia, un număr de 58 de parlamentari USR PLUS au depus o lege care înăsprește regimul incompatibilităților în sensul în care funcționarii publici declarați incompatibili de ANI nu vor mai putea ocupa timp de 3 ani poziții de conducere și control la stat.

Mai exact, senatorul susține că deși legea spune clar că cei incompatibili au interdicție pentru 3 ani de a exercita funcții publice elective, aceștia au descoperit o portiță prin care pot fi numiți primari, administratori publici sau directori de instituții.

„Legea ANI are lacune. În prezent, aleșii declarați incompatibili au interdicție pentru 3 ani de a exercita funcții publice elective, așa că au descoperit această portiță: nu mai pot ocupa funcții alese, dar pot fi numiți și există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituții șamd. Inițiativa mea își propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici”, a explicat senatorul USR Cosmin Poteraș.

În același timp, senatorul USR PLUS mai precizează că inițiativa nu se referă la orice funcție publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat, motiv pentru care, poate fi interpretată.

Ce modificări aduce USR PLUS legii

„Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește legea propusă de USR PLUS, aceasta extinde interdicția de 3 ani de ocupare a unor funcții sau demnități publice și la categoria funcționarilor cu atribuții de conducere și control precum și la categoriile de funcționari contractuali care exercită atribuții de conducere și control; elimină sintagmele similare: funcție electorală, funcție eligibilă; introduce premisa imposibilității delegării unor atribuții de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management și care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate; abrogă Alin 5 al articolului 25 din Lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele și condițiile prescripției, prevăzute în dreptul comun.

Mai exact, aceștia nu vor putea fi nici primari și nici nu vor mai putea să ocupe funcții de directori sau administratori publici. Totodată, senatorul a ținut să sublinieze faptul că noul proiect nu încalcă dreptul la muncă, iar cei vizați își pot căuta un job și în alt domeniu.

„Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituția îți garantează dreptul să muncești, nu să fii șef la stat pe viață”, a mai adăugat senatorul USR PLUS.