Silviu Predoiu, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe, a comentat la Antena 3, întâmplările de pe scena politică din ultima perioadă. Totodată, el a făcut referire și la jocurile politice și raporturile de putere din coaliția de guvernare și din cele mai mari partide politice din România, PNL și PSD.

Astfel, Predoiu susține că Florin Cîțu nu mai este de mult o sursă de putere reală în partid, Klaus Iohannis fiind adevăratul nucleu și totodată omul care le dă puterea liberalilor în politica românească.

Totodată, acesta și-a susținut și afirmația. Mai exact, Predoiu amintește că președintele Iohannis a venit cu derogare, la fel cum au făcut-o și Florin Cîțu, dar și Rareș Bogdan, sau Nicoale Ciucă. În acest sens, el a subliniat faptul că în cazul acestor oameni politici le-a fost mai ușor să intre ”pe ușa din dos” în loc să facă afișe sau să participe la mitinguri.

„Domnul Cîțu nu mai este o sursă de putere reală în PNL. Elementul definitoriu al PNL-ului astăzi este submisivitatea în raport cu președintele Iohannis. Partidul este controlat de domnul președinte Iohannis. PNL-ul a ajuns partidul derogărilor.

Domnul Iohannis a venit cu derogare și a ajuns prim-vicepreședinte cu derogare și președinte cu derogare. Domnul Cîțu a intrat cu derogare, a ajuns președinte de partid cu derogare. Domnul Rareș Bogdan a ajuns cu derogare. Domnul Ciucă a fost ales cu derogare. Nu e mai simplu să vii pe ușa din dos? De ce să mă chinui să fac afișe. De ce să particip la mitinguri? Mă angajez undeva în altă parte, creez un context favorabil”, susține fostul director adjunct SIE.

Florin Cîțu, un risc pentru coaliție?

Întrebat dacă Florin Cîțu este un risc pentru coaliția aflată la guvernare, Silviu Predoiu a răspuns că nu crede în actuala coaliție de guvernare, adăugând că în opinia sa, fostul premier nu este nu risc ci poate fi ignorat fără niciun fel de problemă.

„Eu nu cred în temeinicia acestei coaliții, mi-aș dori să cred. Nu am argumente să cred în ea. Domnul Cîțu nu este un risc, deja poate fi ignorat. Am impresia că este ignorat de toți”, a adăugat el.

Pentru a da exemplu, Predoiu se vorbește despre situația din ședințe unde toți participanții spun ceva, iar Florin Cîțu are o altă opinie.

„Cum vă explicați că după o ședință de coaliție se iese cu un discurs de la ședință, iar domnul Cîțu are altă opinie?”, a mai fost întrebat fostul director adjunct SIE.

„Domnul Cîțu este o persoană foarte neconvențională. E foarte greu de ținut în niște limite. Dumnealui își asumă foarte multe libertăți. Cred că nu se simte obligat în niciun fel de un angajament al președintelui. Deocamdată a acceptat compromisul acesta. Sunt convins că nu i-a fost ușor. Nu uitați că ultimele lui cuvinte la congresul din septembrie au fost angajamentul că niciodată cât dumnealui va fi președintele PNL nu se va face o cooperare cu PSD-ul”, a mai spus Silviu Predoiu.