Secretarul general al PNL, ministrul Dan Vîlceanu, a dezvăluit, duminică seară, la Digi24 ce s-a întâmplat într-o ședință recentă a conducerii partidului. Colegii i-ar fi propus să acorde filialelor județene, printr-un sistem nelegal, bani din subvenția primită de partid de la bugetul de stat. Ministrul a confirmat că i-a avertizat pe liderii PNL că riști să faci pușcărie din acest motiv.

„Da, a fost un mod mai plastic de a mă exprima. Cheltuielile făcute din subvenție trebuie ținute foarte strict pentru că sunt explicații pe care trebuie să le dai, avem controale de la AEP în fiecare an. Secretarul General PNL are responsabilitatea cheltuirii acestor bani.

Vîlceanu recunoaște: Asta ar fi nelegal!

Alocarea la modul la care s-a pus în discuție la acea ședința a fost nelegală. Că sumele să fie alocate într-un anumit procent către filialele județene. De exemplu, că 20-30% din subvenție să meargă pur și simplu alocată către organizațiile județene.

Asta ar fi nelegal, nu poți tu de la tine putere să acorzi filialelor, trebuie să dai pe anumite cheltuieli considerate eligibile în legislația românească. Modul de atribuire a fost în discuție. Vii cu contractul la București, îți semnează Secretarul General și Trezorierul, dar nu pe formula propusă”, a explicat Vîlceanu.

Partidele parlamentare primesc lunar o sumă de bani (subvenție) de la bugetul de stat, pentru desfășurarea activității politice. Sumele pot fi cheltuite doar pentru anumite activități, precum deplasări, salarii, sondaje, chirii.

Știți ce poate să însemne asta? Pârnaie!

Potrivit europalibera.org, liderii organizațiilor județene de la PNL vor să primească mai mulți bani de la centru din subvenția încasată din bugetul de stat. Secretarul general al PNL s-a opus însă ca banii de la centru să ajungă în teritoriu. Discuția a avut loc pe fondul promisiunii făcute de Florin Cîțu, care le-a promis șefilor de organizații, în timpul campaniei pentru Congresul PNL, că va schimba modul în care se va utiliza subvenția, iar ei vor primi mai mulți bani.

Liderii de organizații vor ca o treime din suma încasată ca subvenție să fie trimisă spre teritoriu. Dan Vîlceanu le-a transmis că nu este de acord să trimită bani în teritoriu.

„Știți ce poate să însemne asta? Pârnaie. Eu semnez totul, eu răspund”, a reacționat dur Vîlceanu.

Secretarul general se teme că liderii organizațiilor județene ai PNL pot angaja cheltuieli în numele partidului, iar el să fie tras la răspundere când vine controlul Autorității Electorale Permanente și cel al Curții de Conturi.