Un adevărat scandal s-a declanşat săptămâna aceasta în România, după ce s-a aflat că toate conversaţiilor românilor pe internet ar putea fi interceptate!

Ce aplicaţii de mesagerie sunt vizate?

Totul a fost reclamat de către Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), care afirmă că Guvernul României a trimis în Parlament un proiect de lege prin care lărgește în mod nejustificat interceptările electronice.

Noua lege obligă furnizorii de servicii de găzduire web și companiile care operează servicii de mesagerie „să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”.

Articolul de lege se aplică “furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP”, adică firmele care găzduiesc pe serverele lor site-uri sau bloguri, precum şi “furnizorilor de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere”, respectiv aplicaţiile de mesagerie precum WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Signal sau Telegram, explică Bogdan Manolea, directorul executiv al ApTI.

Poziţia lui Florin Cîţu: Este nevoie de acest proiect de lege pentru a demara licitaţiile 5G

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a fost întrebat de jurnalişti, vineri, despre acest subiect. Liderul liberalilor spune că acest proiect de lege este necesar pentru a se putea demara licitaţiile 5G. El spune că există toate avizele necesare pentru acest proiect, inclusiv cel din partea CSAT.

În plus, Florin Cîţu spune că, dacă existe diferenţe faţă de Codul de procedură penală, acestea vor fi corectate în comisiile de specialitate din Parlament.

“Este Codul Comunicaţiilor. Este nevoie de acest proiect de lege pentru a demara licitaţiile 5G. Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este un aviz foarte important.

În Parlamentul României, dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate. Nu sunt specialist. Vom merge la comisiile de specialitate şi vom vedea

Pentru mine era important să avem avizul CSAT şi să avem toată procedura legal respectată. Varianta care a venit acolo a fost avizată de CSAT. Eu cred că cei de la CSAT ştiu mai bine”, a declarat, vineri, Florin Cîţu.

Prevederile articolul 10^2, despre interceptarea comunicațiilor

Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;

c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.”