Popularitatea lui Vladimir Putin va scădea treptat, dar tot va câștiga alegerile din 2024

Ce se va întâmpla cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în viitor? Jack Devine, fostul director al Agenției Centrale de Informații din SUA, prevede un viitor sumbru pentru liderul rus. Potrivit spuselor sale, popularitatea lui va scădea treptat pe măsură ce va continua războiul din Ucraina. În ciuda acestui fapt, tot va câștiga alegerile prezidențiale din 2024. Totuși, victoria sa este asigurată pentru că nu vor avea loc alegeri libere. Va continua războiul din Ucraina „cu orice preț, chiar și cu forța”. Treptat, însă, sprijinul rușilor pentru „operațiunea militară specială” va scădea.

„Popularitatea lui Putin va scădea pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. Cu cât cetățenii ruși văd mai multă violență și mai multe pierderi umane, cu atât mai puțin vor dori oamenii să se implice. Iar armata rusă are un blocaj la ora actuală, plus că vine iarna, iar lui Putin îi va fi greu să atragă noi recruți.

Dar până la urmă va strânge noi soldați. Însă cât de eficiente vor fi noile recrutări și cât de mult suflet vor pune noii recruți, asta e altă problemă.

Popularitatea lui Putin o să scadă, dar nu va pierde alegerile de anul viitor. Anul viitor nu vor fi alegeri libere. Așa că nu cred că Putin va pierde puterea prin alegeri populare. Și va continua războiul cu orice preț, va găsi trupe, chiar și cu forța. Însă sprijinul oamenilor din Rusia pentru război va fi în scădere”, a explicat oficialul american în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul.

Recent, Consiliul Federației din Rusia, camera superioară a Parlamentului de la Moscova, a decis data următoarelor alegeri prezidențiale: 17 martie 2024. Decizia a fost adoptată în unanimitate. În anul următor, locuitorii regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, teritorii anexate de Rusia, vor avea oportunitatea să-și exprime votul pentru noul președinte al Federației Ruse.

Actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, nu și-a anunțat încă candidatura, însă se așteaptă ca anunțul să fie făcut săptămâna viitoare. Există speculații că marele anunț ar putea avea loc pe 14 decembrie, în timpul conferinței sale de presă anuale.

Jack Devine
Jack Devine (SURSA FOTO: Wikipedia)

Vladimir Putin ar vrea să refacă URSS-ul

Jack Devine este convins că „visul” lui Vladimir Putin este să refacă Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Chiar dacă nu va reuși să recucerească fostele state sovietice, va încerca să își maximizeze influența asupra lor. Rusia nu poate strânge suficienți soldați pentru a extinde războiul din Europa. Totuși, Kremlinul nu trebuie subestimat. Propaganda de război și intimidările vor continua.

„Putin vrea să refacă Uniunea Sovietică, e visul lui. Dar dacă nu poate să includă fostele țări sovietice în vechiul lor făgaș, va încerca să își maximizeze influența asupra lor. Însă Putin de-abia face față problemelor din Ucraina.

Trupele lui nu au fost scoase din Ucraina, însă stagnarea frontului nu e o victorie. Mă așept să continue propaganda de război și intimidările, plus zăngănitul de arme, însă cred că îi va fi extrem de greu să extindă conflictul și în alte zone.

M-ați întrebat mai devreme cum va reuși Putin să strângă suficient de mulți soldați ca să facă față războiului din Ucraina. Și este o întrebare foarte bună deoarece sunt de părere că Putin nu poate strânge suficient de multe trupe ca să extindă războiul în regiune. Însă în orice caz nu trebuie subestimat”, a adăugat fostul director al Agenției Centrale de Informații din SUA.