Războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025

Războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, a lăsat să se înțeleagă cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz. Totuși, Germania s-a angajat deja să sprijine în continuare armata Ucrainei, atât prin mijloace financiare, cât și prin livrări de armament, chiar dacă ajutorul oferit reprezintă o provocare pentru ea. Dacă ceilalți aliați ai Kievului vor ezita să ofere ajutor în continuare, atunci contribuția Berlinului ar putea fi și mai mare.

Olaf Scholz a reamintit că țara sa ocupă poziția doi în topul celor mai mari susținători ai Ucrainei, după SUA.

„Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi. De aceea trebuie să putem continua să facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor şi următorul. (…)

Nu vrem să trăim într-o lume în care o ţară mare domină şi decide ce se întâmplă într-o altă ţară mică vecină. Vrem ca ţările mici să nu se teamă de vecinii lor mari. În asta constă pacea şi securitatea în Europa”, a declarat, vineri, Olaf Scholz în cadrul unui congres politic care a avut loc la Berlin, Germania, relatează agenția de presă EFE.

Olaf Scholz
Olaf Scholz (SURSA FOTO: Facebook, Bud Fox)

SUA ar putea suspenda ajutorul financiar oferit Ucrainei

Declarația sa a fost făcută la câteva zile după ce Shalanda Young, Directorul Biroului de Management și Buget al SUA, a adresat o scrisoare președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului SUA cu privire la bugetul țării.

În respectiva corespondență, ea a avertizat oficialii americani că Statele Unite se află într-o situație critică din punct de vedere al timpului și al resurselor financiare. Conform declarațiilor sale, în absența unei intervenții din partea Congresului SUA, până la finalul anului, Casa Albă ar putea să nu mai dispună de resursele necesare pentru a continua sprijinul acordat armatei Ucrainei.

„Vreau să fiu clară: fără o acţiune a Congresului, până la sfârşitul anului, vom rămâne fără resurse pentru a achiziţiona mai multe arme şi echipamente pentru Ucraina şi pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane.

Nu există o baghetă magică pentru fonduri disponibile, ca să facem faţă acestui moment. Am rămas fără bani şi aproape fără timp”, a zis ea.

Shalanda Young
Shalanda Young (SURSA FOTO: Wikipedia)