SUA cer deblocarea finanțării pentru Ucraina

Într-o avertizare solemnă adresată Congresului american, președintele Joe Biden a subliniat că deblocarea finanțării pentru sprijinirea Ucrainei „nu mai poate aștepta” în fața pericolului reprezentat de Vladimir Putin.

Biden a subliniat că eșecul unui vot asupra fondurilor suplimentare ar fi „cel mai frumos cadou” oferit președintelui rus. Declarațiile acestea au venit într-un moment în care republicanii și democrații nu au reșit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește un nou pachet de ajutor pentru Kiev.

Putin nu se va opri la Ucraina

În discursul său solemn de la Casa Albă, Biden a avertizat că, în cazul în care Putin va reuși să pună mâna pe Ucraina, acesta „nu se va opri acolo”.

Președintele american a evocat și ipoteza unui posibil atac rus împotriva unei țări membre NATO. Un astfel de scenariu ar duce la implicarea Statelor Unite ale Americii (SUA) în război. De altfel, ar duce și la confruntări directe între soldații americani și ruși.

În contextul unui discurs marcat de tensiunea geopolitică, Biden a exprimat nemulțumirea sa față de condițiile puse de aleșii conservatori pentru acordarea ajutorului Ucrainei, legate de politica de migrație la granița cu Mexicul.

Președintele a subliniat disponibilitatea sa pentru „compromisuri importante” în acest domeniu, dorind să obțină sprijinul Congresului pentru prelungirea ajutorului militar acordat Ucrainei.

Washingtonul rămâne cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în contextul tensiunilor din regiune.

Joe Biden
SURSA FOTO: Dreamstime

Zelensky anulează brusc discursul din Senatul SUA

Volodimir Zelensky și-a anulat în mod neașteptat discursul în fața Senatului american. Acolo ar fi urmat să facă un apel la un nou ajutor pentru războiul din Ucraina.

Solicitările Kievului de finanțare militară de mai multe miliarde de dolari au fost respinse de Congres, lăsând Ucraina pe dinafară.

Președintele aflat în război a pledat pe lângă aliații săi din Occident pentru:

  • ajutor financiar
  • ajutor militar

SUA dau acum semne de oboseală și dezaprobare pentru finanțarea războiului.

Solicitările de ajutor pentru Ucraina s-au ciocnit cu cererea republicanilor de finanțare suplimentară la graniță, oprind orice alt aflux de bani în război.

Schumer a declarat că liderul ucrainean și-a anulat apariția virtuală la briefingul cu ușile închise al Senatului după ce „a intervenit ceva în ultimul moment”.

La începutul zilei, liderul majorității din Camera Reprezentanților din SUA a declarat că  Zelensky urma:

  • să țină o ședință de informare clasificată
  • să se adreseze senatorilor prin video