Marcel Ciolacu a vorbit marți, aflat în vizită peste ocean, despre posibilitatea ca românii să meargă în SUA, fără vize. Astfel, premierul a subliniat că acest lucru s-ar putea întâmpla din 2025, cu un efort comun al statului și al tuturor cetățenilor.

Marcel Ciolacu spune că românii ar putea călători în SUA fără vize

Premierul a fost întrebat dacă a discutat despre ridicarea vizelor pentru români și ce progrese s-au obținut odată cu vizita membrilor Guvernului în SUA. Astfel, premierul a susținut că mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic.

„Știți foarte bine că pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congressman în parte, absolut toată lumea ne susține, mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic. Aici va trebui să facem un efort nu numai al statului român, ci al nostru, al tuturor românilor, dacă vrem cu adevărat să închidem această discuție la finalul anului 2024 și să fie în aplicare din anul 2025”, a spus Ciolacu.

Amintim că premierul se află într-o vizită de lucru în SUA, la Washington D.C. și New York. Acesta este însoțit de o delegație guvernamentală din care fac parte următorii:

  • Angel Tîlvăr, ministrul Apărării;
  • Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe;
  • Radu Oprea, ministrul Economiei.

Premierul a făcut apel la cetățenii români din SUA să se implice

De asemenea, acesta a făcut apel la cetățenii români din SUA să se implice. Potrivit liderului social-democrat, eliminarea vizelor ar fi o consolidare a parteneriatului strategic dintre România și SUA.

„E o consolidare a parteneriatului strategic, am vorbit foarte mult de eliminarea vizelor şi lucrul acesta mai mult ca sigur anul viitor va fi anunţat, şi, din anul 2025, vom putea călători în Statele Unite fără vize. Va fi un efort comun, am făcut apel şi la diaspora şi o să se implice foarte mult şi românii şi statul român şi statul american astfel încât să îndeplinim această condiţie”, a anunțat premierul la Prima News.

Anterior, oficialul român a anunţat personal că se va renunţa la vizele pentru SUA şi la Programul Visa Waiver peste doi ani de zile.

Amintim că programul Visa Waiver este inițiativa Guvernului SUA care permite renunțarea la cerința de viză. Conceput pentru cetățenii selectați din anumite țări, programul facilitează călătoriile în SUA pentru o perioadă scurtă fără necesitatea obținerii unei vize tradiționale.

În locul acestora, călătorii eligibili pot solicita autorizarea de călătorie prin intermediul Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie.