Marcel Ciolacu dă asigurări că vom putea călători în SUA, fără vize, în viitor

Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că cetățenii români vor putea călători în SUA, fără vize, din anul 2025. Procesul va fi un efort comun. De aceea, a făcut apel la cetățenii români din SUA să se implice. Alături de ei, vor fi Bucureștiul și Washington D.C.

„E o consolidare a parteneriatului strategic, am vorbit foarte mult de eliminarea vizelor şi lucrul acesta mai mult ca sigur anul viitor va fi anunţat, şi, din anul 2025, vom putea călători în Statele Unite fără vize.

Va fi un efort comun, am făcut apel şi la diaspora şi o să se implice foarte mult şi românii şi statul român şi statul merican astfel încât să îndeplinim această condiţie”, a anunțat, marți, premierul României în cadrul unei emisiuni TV de pe Prima News.

Renunţarea la Programul Visa Waiver va deveni realitate în 2025

Marcel Ciolacu, Antony Blinken
SURSA FOTO: Twitter, Marcel Ciolacu

Cu o zi în urmă, oficialul român a anunţat personal că se va renunţa la vizele pentru SUA şi la Programul Visa Waiver peste doi ani de zile.

„Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025.

Nu vom putea reuşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, a declarat el în cadrul unei întâlniri avute cu cetățenii români din SUA.

Ce este Programul Visa Waiver?

Programul Visa Waiver este inițiativa Guvernului SUA care permite renunțarea la cerința de viză. Conceput pentru cetățenii selectați din anumite țări, programul facilitează călătoriile în SUA pentru o perioadă scurtă fără necesitatea obținerii unei vize tradiționale.

În locul acestora, călătorii eligibili pot solicita autorizarea de călătorie prin intermediul Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie.

Principalele condiții pentru participarea la Programul Visa Waiver includ:

  • cetățenie: Solicitantul trebuie să fie cetățean al unei țări participante în program;
  • scopul călătoriei: Călătoria trebuie să aibă un caracter temporar, de obicei pentru afaceri, turism sau tranzit;
  • durata șederii: Perioada maximă de ședere este limitată și nu poate depăși 90 de zile;
  • autorizare prin Sistemul Electronic pentru Autorizare de Călătorie: Călătorii eligibili trebuie să obțină o autorizare prin intermediul Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie înainte de a călători în SUA.

Este important de subliniat că nu toate țările sunt incluse în acest program, iar chiar dacă o persoană este eligibilă, autorizarea de călătorie nu asigură intrarea în SUA. Oficialii de imigrare pot decide să refuze intrarea în țară în funcție de circumstanțele individuale.

Se recomandă ca călătorii eligibili să obțină autorizarea Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie înainte de a călători și să se informeze cu privire la regulile specifice ale programului.