Marcel Ciolacu, mesaj din SUA

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit duminică cu comunitatea românească stabilită în Statele Unite ale Americii (SUA). În cadrul întâlnirii, prim-ministrul și-a exprimat dorința de a dezvolta serviciile publice și infrastructura în țară pentru a atrage românii să rămână.

În discursul său, Marcel Ciolacu:

  • a evidențiat importanța parteneriatului strategic cu SUA
  • a subliniat progresele în direcția includerii României în programul Visa Waiver

Premierul Marcel Ciolacu spune că este nevoie ca serviciile publice și infrastructura să fie dezvoltate. Astfel, România va deveni mai atractivă pentru cetățenii stabiliți în străinătate.

În cadrul întâlnirii cu românii din SUA, el:

  • a recunoscut dificultatea întoarcerii acestora în țară
  • a încurajat colaborarea pentru a construi împreună un viitor mai bun
marcel ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

Parteneriatul strategic cu SUA

Ciolacu a exprimat speranța ca SUA să devină cel mai important investitor direct în România și cel mai important partener comercial non-UE al țării.

De altfel, premierul a scos în evidență și contribuția semnificativă a SUA în domeniul securității regionale, cu mențiunea specială a sprijinului acordat în contextul conflictului din Ucraina.

La eveniment, Marcel Ciolacu a împărtășit și experiența sa personală, menționând că și el a avut la un moment dat intenția de a părăsi țara.

„Sunt pentru prima oară în Statele Unite mai mult de 24 de ore. Data trecută am fost doar într-un tranzit către America de Sud, într-un demers cu OSCE. Am încercat acum 30 de ani, la fel ca şi dumneavoastră, să fac parte din diaspora românească, undeva în Europa, în Marea Britanie.

Nu am reuşit acest lucru. A încercat şi fratele meu. În Germania a stat vreo zece ani şi pe urmă a revenit în ţară împreună cu familia”, a spus prim-ministrul.

El și-a continuat mesajul prin a evidenția cât de important este dialogul și colaborarea pentru a depăși provocările actuale.

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a subliniat și ea importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări în fața amenințărilor actuale.

Ea a adus în prim plan:

  • contribuțiile României în sprijinirea Ucrainei
  • achizițiile militare semnificative din SUA

Aceasta nu a uitat nici de eforturile pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a țării pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu comunitatea românească din SUA a fost marcată de discuții constructive despre:

  • viitorul României
  • importanța colaborării cu partenerii strategici, în special SUA