Doliu în SUA. A murit judecătoarea americană Sandra Day O’Connor

SUA este în doliu. Sandra Day O’Connor a fost o adevărată deschizătoare de drumuri pentru femei, în cadrul sistemului juridic american. Fosta judecătoare americană Sandra Day O’Connor a făcut istorie după ce a devenit prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA. Ea a fost cunoscută pentru pozițiile sale moderate, echilibrate, în cadrul acestei instanțe.

Sandra Day O’Connor murit vineri la vârsta onorabilă de 93 de ani, conform informațiilor furnizate de France Presse.

O’Connor a fost numită în funcție de către fostul preşedinte american Ronald Reagan, în anul 1981. În ciuda faptului că primise o numire pe viață, a ales să demisioneze, în 2006, pentru a oferi îngrijire soțului său, John O’Connor.

Din păcate, John O’Connor a fost la scurt timp diagnosticat cu Alzheimer și s-a stins la o distanță de 3 ani de la demisia ei. Tragedia a continuat în viața sa.

În 2018, judecătoarea și-a anunțat retragerea din viața publică. Ea preciza că va primi, la rândul ei, îngrijiri, de „demenţă, probabil boala Alzheimer”.

„În timp ce ultimul capitol al vieții mele, marcat de demență, poate fi dificil, nimic nu mi-a diminuat recunoștința și aprecierea profundă pentru nenumăratele binecuvântări ale vieții mele”, scria ea, într-o scrisoare publică, în 2018.

Sandra Day O’Connor
Sandra Day O’Connor / SURSA FOTO: Wikipedia

Sandra Day O’Connor, judecătoarea cazului „Roe v. Wade” din 1973

Cunoscută pentru abordările sale centriste, Sandra Day O’Connor a avut un rol semnificativ în Curtea Supremă. Ea înclina adesea balanța în favoarea unor decizii de o importanță crucială.

Un astfel de moment important a fost contribuția sa la menținerea hotărârii din cazul „Roe v. Wade”, în 1973. În urma cazului a fost recunoscut dreptul la avort, care a fost legalizat la nivel național.

În acest caz, Sandra O’Connor a susținut judecătorii progresiști împotriva celor conservatori. Totuși, jurisprudența din cazul „Roe v. Wade” a fost, în cele din urmă, anulată în iunie 2022 de către actuala Curte Supremă, care are o majoritate conservatoare.

Într-un alt caz la fel de important, Sandra O’Connor a fost de partea majorității conservatoare în Curtea Supremă. În acest fel, ea a împiedicat, în anul 2000, renumărarea voturilor în statul Florida, în contextul alegerilor prezidențiale.

Această hotărâre a avut ca rezultat victoria republicanului George W. Bush în fața lui Al Gore, reprezentant al democraților.