Premierul bulgar Nikolai Denkov și președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu au detaliat în faţa presei ajutorul militar convenit, nu au precizat ce arme şi muniţii ar urma să cuprindă, Zelenski vorbind doar despre un „pachet defensiv, nu unul ofensiv”, menţionând de asemenea că acesta cuprinde şi artileria. Ajutorul include de asemenea instrucţie şi asistenţă medicală pentru soldaţii ucraineni răniţi, relatează agenţia EFE.

Vecinii noștri de la Sud de Dunăre sunt mari producători de muniţii, compatibile în special cu armele de concepţie sovietică aflate în dotarea armatei ucrainene. Tema ajutorului militar pentru Ucraina este un subiect controversat în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale puternice cu Rusia.

În timp ce fostul premier filo-occidental Kiril Petkov (demis anul trecut prin moţiune de cenzură) a susţinut puternic oferirea de ajutor militar Ucrainei, preşedintele Rumen Radev s-a opus.

Premierul bulgar, în opoziție cu președintele

În ciuda acestei opoziţii a preşedintelui, guvernul bulgar a livrat Ucrainei încă din primele zile ale invaziei ruse arme şi muniţii, dar prin intermediul unor state terţe, iar de atunci industria bulgară de armament lucrează la capacitate maximă şi a avut anul trecut exporturi record de circa patru miliarde de euro.

„Nu putem sta cu braţele încrucişate în faţa a ceea ce se întâmplă la numai sute de kilometri de frontierele noastre”, a motivat noul premier Nikolai Denkov acordul său ca Ucraina să fie mai departe susţinută cu ajutor militar de către Bulgaria, în urma discuţiei cu Zelenski.

Rumen Radev rămâne rezervat

După întâlnirea cu premierul bulgar Nikolai Denkov, președintele Volodimir Zelenski s-a întreținut și cu omologul său bulgar Rumen Radev. Liderul de la Sofia a fost din nou rezervat faţă de oferirea de ajutor militar Kievului, ala cum s-a mai întâmplat și în alte dăți.

El s-a arătat, pe de o parte, preocupat de diminuarea stocurilor armatei bulgare, şi pe de altă parte de alimentarea războiului cu Rusia.

„Acest conflict nu are o soluţie militară şi nu va fi rezolvat prin tot mai multe arme”, a remarcat preşedintele bulgar, care a îndemnat să se „acorde atenţie unui efort constant pentru dezescaladare, încetarea focului şi căutarea unei soluţii paşnice prin diplomaţie”.