Perioadă grea pentru Germania! Cancelarul Olaf Scholz i-a avertizat pe cetățeni că urmează „o nouă realitate”, cu dificultăți financiare din cauza crizei bugetare, „o catastrofă” provocată de Curtea Constituțională, potrivit AFP.

Se conturează „o nouă realitate” în Germania

Pe data de 15 noiembrie, Curtea Constituțională, cea mai înaltă instanță din Germania, a anulat transferul către finanţarea investiţiilor ecologice strategice şi sprijinirea industriei a 60 de miliarde de euro din credite neutilizate. Guvernul de la Berlin încerca, printr-un program, să valorifice un fond special legat de pandemia de Covid-19.

Potrivit AFP, decizia a fost „o catastrofă” pentru Executivul lui Olaf Scholz. Sursa citată mai notează că în Economia Germaniei au apărut primele simptome de panică.

Germania a urmat modelul rigorii bugetare britanice încă din mandatul predecesoarei lui Scholz, Angela Merkel. Astfel, țara a limitat îndatorarea mai drastic decât reglementările Uniunii Europene, care prevăd o limită anuală de 3% din produsul intern brut. Așa-numita „frână a datoriei” înscrisă din 2009 în Constituţia germană, limitează creşterea deficitului public la 0,35% pe an, cu excepţia situaţiilor excepţionale

Timp de trei ani, începând din 2020, acestea au fost puse pe seama pandemiei de Coronavirus, apoi a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Anul acesta, Berlinul a folosit credite dintr-un fond special. Iniţial acesta a fost destinat compensării efectelor crizei sanitare doar în 2021, când plafonul de îndatorare era suspendat. Tocmai acesta a fost motivul pentru care Curtea Constituțională s-a opus Guvernului.

Fără protecție împotriva inflației

Marți, pe 28 noiembrie, Olaf Scholz a anunțat în Parlament că la finalul lui 2023, va înceta protecţia împotriva inflaţiei. Aceasta presupunea reducerea facturilor la gaze şi energie electrică pentru familii şi firme. Inițial, trebuia să continue și în prima parte a lui 2024.

Potrivit cancelarului german, decizia Curții Constituționale va crea „o nouă realitate”, care „va afecta capacitatea ţării noastre de a atinge obiective importante” de investiţii în infrastructură.

Executivul va solicita o nouă excepţie de la limitarea îndatorării în 2023. Astfel, va reveni asupra unei vechi promisiuni. Deficitul pe anul curent va creşte cu 45 de miliarde de euro.

Germania riscă o dezindustrializare treptată

Aminti că recent, directorul executiv al Salzgitter a avertizat că marii consumatori de energie din Germania trebuie să intervină. În caz contrar, cea mai mare economie europeană riscă să intre într-o dezindustrializare treptată.

Gunnar Groebler s-a alăturat celui de-al doilea mare producător de oţel din Germania în urmă cu doi ani. În opinia specialistului, țara ar putea intra într-un proces de dezindustrializare, dacă producătorii de oțel sau produse chimice ar părăsi regiunea din cauza costurilor ridicate ale energiei. Mai mute puteți citi aici.