Institutul YouGov a realizat un sondaj la comanda agenţiei de presă DPA, cu privire la efectele pandemiei și măsurilor anti-COVID asupra cetățenilor din Germania.

Oamenii spun că au fost afectați negativ de măsuri

„Privind înapoi acum la pandemia de coronavirus cu oarecare distanţă, aţi spune că viaţa vi s-a schimbat pe termen lung din cauza pandemiei şi a măsurilor guvernului de a o combate?”, a fost întrebarea pusă în sondaj.

Din cei 2.098 de participanţi la sondaj, 30% au spus că viaţa li s-a schimbat în rău din cauza pandemiei şi a măsurilor asociate, în timp ce 12% au văzut schimbări mai ales pozitive în viaţa lor.

Pentru jumătate dintre respondenţi, viaţa nu s-a schimbat pe termen lung din cauza pandemiei, conform propriilor evaluări. În jur de 7% dintre cei intervievaţi nu au oferit un răspuns.

Tinerii au spus, în procent mai mare decât persoanele mai în vârstă, că au constatat schimbări negative în viaţa lor.

Amintim că parlamentul german a aprobat, pe 25 martie 2020, măsuri anticoronavirus care au avut impact în aproape toate domeniile vieţii în următorii doi ani, de la limitarea contactelor la noi reguli privind munca de acasă.

Lockdown-urile din timpul pandemiei ne-au distorsionat sensul timpului

Un nou studiu publicat în PLOS ONE a descoperit că, probabil, lockdown-urile din pandemie au făcut mult mai dificil să ne amintim cu exactitate momentul exact al unor evenimente importante, scrie The Conversation.

Studiul a plecat de la observațiile medicilor, cărora le-a fost dificil să determine cu exactitate termenul afecțiunilor medicale ale pacienților lor. Ei susțineau că pacienții nu raportau corect evenimente precum debutul simptomelor, dacă acestea începuseră în timpul pandemiei. În cadrul studiului, s-a efectuat un sondaj online, în mai 2022, cu 277 de participanți din Marea Britanie.

Respondenților li s-a cerut să spună anul în care au avut loc câteva evenimente recente notabile, cum ar fi finalizarea Brexit-ului sau ziua în care nava container Evergreen a rămas blocată în Canalul Suez. Evenimentele au avut loc din 2017 până în 2021, iar participanții au fost rugați să aleagă un an între 2016 și 2022. De asemenea, a fost inclus un chestionar privind factorii legați de sănătatea mintală, inclusiv anxietatea, depresia, epuizarea mentală și fizică, plictiseala și rezistența.

Astfel, s-a constatat că amintirea, de către participanți, a evenimentelor din 2021 a fost mai slabă decât cea din 2019 și 2020, similară cu amintirea evenimentelor din 2017 și 2018. Autorii studiului susțin că era de așteptat ca amintirile participanților despre evenimentele care au avut loc în trecut să fie mai puțin exacte. Dar percepția lor asupra calendarului evenimentelor care au avut loc în 2021, cu un an înainte de sondaj, a fost la fel de inexactă ca și în cazul evenimentelor care au avut loc cu trei sau patru ani mai înainte.