Românii au o părere bună despre instituția monarhică

Un număr de 864 de persoane cu vârsta peste 18 ani au răspuns chestionarului realizat în perioada 29 mai – 1 iunie de către Avangarde despre monarhie.

Astfel, la întrebarea legată de părerea despre instituția monarhică ce a fost in România, 44% dintre cei întrebați au răspuns că au o părere bună. Pe de altă parte, 30% au spus că nu au o părere bună, în timp ce 22% au mărturisit că nu au nicio părere formată în această privință. 4% dintre cei chestionați nu au răspuns la ceastă întrebare.

În ceea ce privește viitorul României și dacă ar trebui să-și schimbe forma de organizare politico-statală și să se revină la monarhie așa cum a fost până în 1947, majoritatea (66%) au răspuns că nu. Doar 18% dintre cei care au participat la sondaj consideră că ar trebui să se revină la monarhie. În același timp, 13% nu pot aprecia acest aspect și 3% au preferat să nu răspundă.

Românii consideră că Regele Mihai a făcut cel mai mult bine țării

Legat de Regii României și care au făcut cel mai mult bine țării, cei mai mulți dintre respondenți, 19%, au răspuns că Regele Mihai a fost acea persoană. Clasamentul este urmat de Regele Carol I cu 14%, Regele Ferdinand cu 8% și Regina Maria cu 4%. Din totalul de persoane intervievate, 6% nu ar alege pe niciunul și 16% nu pot aprecia. Numărul cel mai mare de persoane, 33%, au preferat să nu răspundă la această întrebare.

În ceea ce o privește pe majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei, 32% dintre respondenți au spus că au în general o părere bună despre aceasta, iar 7% o părere proastă. De asemenea, 44% au spus că nu au nici o părere bună și nici una proastă despre ea, iar 9% au răspuns că nu au nicio părere sau nu știu cine este Principesa Margareta. În fine, 8% au preferat să nu răspundă.

Legat de Principele Consort Duda, 12% au spus că au o părere bună despre acesta, în vreme ce 13% au o părere proastă. 31% au recunoscut că nu au nici o părere bună și nici una proastă, iar 31% nu au nicio părere sau nu știu cine este Principele Duda. Un procent de 13% dintre cei intervievați au ales să nu răspundă la întrebare.

În sondajul realizat a fost inclus și Regele Regatului Unit, Charles al III-lea, care este cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu România. Întrebați despre părerea lor despre Regele Charles, 35% au spus că au o părere bună despre acesta, în vreme ce 12% au o părere proastă.

Un procent de 45% dintre respondenți au spus că nu au nici o părere bună și nici una proastă, iar 2% nu au nicio părere sau nu știu cine este Regele Charles. 6% din cei chestionați s-au abținut să dea un răspuns la această întrebare.