Directorul executiv al Salzgitter a avertizat că marii consumatori de energie din Germania trebuie să intervină. În caz contrar, cea mai mare economie europeană riscă să intre într-o dezindustrializare treptată.

Germania riscă să intre într-o dezindustrializare treptată

Gunnar Groebler s-a alăturat celui de-al doilea mare producător de oţel din Germania în urmă cu doi ani. În opinia specialistului, țara ar putea intra într-un proces de dezindustrializare, dacă producătorii de oțel sau produse chimice ar părăsi regiunea din cauza costurilor ridicate ale energiei.

„Există riscul de a pierde întregul lanţ valoric”, a declarat Gunnar Groebler pentru Financial Times.

32% dintre companiile industriale intervievate în august au declarat Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) că preferă investiţiile în străinătate în detrimentul expansiunii interne.

Cifra este dublă faţă de cele 16% identificate în sondajul de anul trecut. Situația a fost înregistrată pe fondul îngrijorărilor legate de un viitor fără gaz rusesc ieftin, potrivit sursei menționate.

„Dacă ar fi să urmez această pistă, atunci vom dezindustrializa această ţară. Dintr-o perspectivă societală, cred că noi, ca industrie, avem, de asemenea, o responsabilitate”, a mai spus Groebler.

Proiectele de climă pierd încredea oamenilor

Anunțul a venit într-o lună dificilă pentru industria germană. Amintim că proiectele legate de climă au fost puse sub semnul întrebării după ce guvernul a îngheţat plăţile de la un fond pentru climă şi transformare. Astfel, au fost afectate mai multe investiții, precum cele în infrastructura feroviară.

Înghețarea a venit în urma unei decizii luate de instanța supremă din Germania. Potrivit acesteia, 60 de miliarde de euro alocate fondului erau ilegale. Fondul era conceput pentru a contribui la decarbonizarea industriei.

Autoritățile germane au înghețat cheltuielile

Amintim că planurile de cheltuieli ale Berlinului au fost date peste cap de o decizie a Curţii Constituţionale. Aceasta a împiedicat Executivul german să transfere fonduri necheltuite în valoare de 60 de miliarde de euro dedicate combaterii pandemiei spre iniţiative verzi.

Această blocare ar putea lipsi industria germană de un sprijin important care i-ar fi permis să rămână competitivă în contextul încetinirii economiei.

Măsura se aplică tuturor ministerelor dar şi unui fond de 200 de miliarde de euro care a fost pus la punct pentru a sprijini companiile în timpul pandemiei şi crizei energetice, după invadarea Ucrainei de către Rusia.