Valabilitate carduri energie

Valabilitate carduri energie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat joi că Guvernul României a decis prelungirea valabilității voucherelor de energie până la 31 martie 2024.

Această măsură vine în sprijinul beneficiarilor acestor vouchere, în special familiilor și gospodăriilor vulnerabile, oferindu-le mai mult timp pentru a-și plăti facturile la energie. Termenul inițial era stabilit pentru 31 decembrie 2023.

„Începem cu vestea bună pentru cei care sunt beneficiari de vouchere de energie: am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024.

Termenul inițial era 31 decembrie 2023”, a explicat Adrian Câciu în cadrul unui briefing de presă susținut la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern.

Executivul a luat în considerare nevoile cetățenilor

Guvernul a luat în considerare nevoile cetățenilor și a demonstrat un angajament continuu față de bunăstarea familiilor vulnerabile, asigurându-se că acestea au acces la resursele necesare pentru a acoperi costurile cu energia.

Câciu a subliniat că prelungirea valabilității voucherelor a fost aprobată după consultări cu Comisia Europeană și în urma unui „dialog pozitiv” cu reprezentanții acesteia. Astfel, România și-a consolidat colaborarea și coordonarea cu organizațiile internaționale pentru a implementa măsuri eficiente în beneficiul populației.

Guvernul Romaniei
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri pentru exercițiul financiar 2014-2020

De asemenea, ministrul a adăugat că ședința de Guvern a inclus și alte măsuri referitoare la fondurile europene, cu accent pe exercițiul financiar 2014-2020. Întrucât există proiecte în desfășurare care se încheie la 31 decembrie 2022, s-au luat măsuri pentru accelerarea finanțării acestora, facilitând depunerea rapidă a cererilor de rambursare.

Adrian Câciu a evidențiat faptul că România a reușit să ramburseze 85% din fondurile alocate până în prezent, iar ținta pentru absorbția totală este de 98%, depunându-se eforturi susținute pentru atingerea acestui obiectiv.

Această decizie vine ca o veste îmbucurătoare pentru beneficiarii voucherelor de energie, asigurându-le continuitatea sprijinului într-un moment în care resursele financiare sunt esențiale pentru echilibrarea bugetelor familiilor vulnerabile din România.

„Pe de altă parte, pentru că avem proiecte în derulare care se încheie la 31 decembrie 2022 am luat o serie de măsuri astfel încât să accelerăm finanţarea acestora, pentru ca beneficiarii să poată depune cererile de rambursare cât mai rapid.

Din perspectiva absorbţiei de fonduri europene, am făcut şi o serie de informări la nivelul Guvernului, la acest moment, România are rambursate 85% din fondurile alocate. La momentul când discutăm.

La Comisia Europeană sunt spre decontare 2 miliarde de euro, ceea ce ar însemna echivalentul a 92% absorbţie, iar cu ceea ce ne-a propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către Comisia Europeană 1,4 miliarde de euro – dar acestea se vor deconta anul viitor – o să ajungem undeva după trimestrul unu 2024, gradul de absorbţie pe care îl ţintim este de 98%. Spre deosebire de exerciţiu financiar anterior, care la momentul încheierii finanţării, respectiv „n +2″ – 2015, s-a încheiat cu un grad absorbţie de 52%, iar la momentul închiderii programelor 2007-2013, s-a încheiat cu un grad de absorbţie de 92%”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Valabilitate carduri energie. Beneficiarii tichetelor pentru energie

Valabilitate carduri energie. Măsura, care are drept scop sprijinirea persoanelor cu venituri reduse în asigurarea necesarului de energie termică în perioada sezonului rece, aduce beneficii unor grupuri precum pensionarii, persoanele cu handicap și familiile aflate în situații dificile, arată MIPE.

Conform prevederilor propunerii de ordonanță, vor putea beneficia de această măsură următoarele categorii de persoane:

Pensionarii

  • Pensionarii sistemului public de pensii.
  • Pensionarii înregistrați în casele de pensii sectoriale.
  • Beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.
  • Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă.
  • Vârsta minimă pentru eligibilitate este de 60 de ani.
  • Veniturile lunare realizate trebuie să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Persoanele cu handicap

  • Persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu.
  • Veniturile proprii lunare realizate trebuie să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Familii beneficiare de alocație de susținere a familiei

  • Conform Legii nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Familii și persoane singure cu drept la ajutor social

  • În conformitate cu Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.