Nemulţumiri mari la Complexul Energetic Oltenia! Oamenii riscă să rămână fără prime şi vouchere de vacanţă

Veste proastă pentru mii de angajaţi din România! În luna decembrie, ei ar putea pierde câteva mii de lei, bani ce erau acordaţi pe lângă salariu. Mai mult, în cel mai negru scenariu, nu vor mai avea nici vouchere de vacanţă în 2024.

Este vorba despre salariaţii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Potrivit datelor pentru anul 2022, CEO avea peste 10.000 de angajaţi.

Primele de Crăciun în sectorul bugetar sunt amenințate în urma adoptării ordonanței de austeritate care taie la sânge cheltuielile de final de an. Poate fi vorba despre prime, achiziții sau târguri de Crăciun.

Sindicatul din Complexul Energetic Oltenia lucrează la un memorandum care va ajunge pe masa Executivului. Oamenii cer Guvernului să fie exceptați de sub incidența acestei ordonanțe de austeritate. În caz contrar, există riscul ca angajaţii CEO să nu mai poată primească nici prime de sărbători, nici vouchere de vacanță.

Liderii sindicatelor sunt încrezători cu privire la acordarea primelor de Crăciun. Ei sunt convinși că angajații vor primi drepturile deja negociate în cadrul contractului de muncă. În plus, se vor implica activ pentru a obține o excepție de la prevederile ordonanței de austeritate pentru Complexul Energetic Oltenia.

Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, spune că există posibilităţi ca CEO să primească exceptarea de la Guvern.

„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun.

Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a afirmat Mitrescu la Radio Infinit.

Prima de Crăciun la Complexul Energetic Oltenia este de 3.000 de lei, conform contractului colectiv de muncă.

Ce prime de Sărbători nu se impozitează?

Conform prevederilor Codului Fiscal, companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun cu o valoare de până la 300 de lei, fără a impozita suma respectivă. Pentru această sumă, nu se aplică contribuții la Asigurările Sociale.

Primele oferite angajaților înainte de Crăciun nu sunt supuse impozitării în limita a 300 de lei. Vorbim despre bani sau produse şi tichete cadou pe care le pot primi angajaţii în perioada Sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, sumele până în 300 de lei sunt scutite de contribuțiile sociale. Anterior, limita pentru neimpozitare în cazul primelor era de 150 de lei.

Nu e vorba doar despre primele de Crăciun aici. Codul Fiscal menţionează „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.