Șefii Jandarmeriei Române vor fi chemați la DNA, săptămâna viitoare, în calitate de suspecți, potrivit informațiilor obținute de Digi24.

Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a declarat pentru G4Media.ro că în momentul de față nu există nicio informare oficială din partea DNA pentru prezența inspectorului general la audieri.

Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare, prejudiciul fiind de peste 80.000 de lei, au declarat pentru G4media.ro surse din cadrul MAI.

În iulie, Direcția Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) și, apoi, a sesizat DNA.

Șeful Jandarmeriei și foștii șefi au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție.

Dosar deschis de DNA

Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne. În luna iulie au fost făcute verificări la Jandarmeria Română, constatându-se că șeful acestei instituții, colonelul Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi – colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea – și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și ar fi încasat încasat ilegal zeci de mii de lei.

Doar șeful Jandarmeriei și-ar fi aprobat ilegal 900 de ore suplimentare de muncă, prejudiciul fiind de circa 40.000 de lei. El ar fi aprobat și orele suplimentare în cazul celor doi subalterni. Conform surselor Digi24, prejudiciul este de aproximativ 80.000 de lei.

Cei trei vor fi citați săptămâna viitoare la DNA pentru a fi audiați în dosarul în care acuzația este de uzurpare a funcției. Colonelul Bogdan Enescu a fost numit în funcție în decembrie 2019, fiind catalogat de ministrul de interne Marcel Vela drept „un om fără pată” și fără să aibă legătură cu mitingul din 10 august.