Fostul comandant al Jandarmeriei Române avea obiceiul de a organiza petreceri la care participau, printre judecători, procurori și ofițeri DIPI, și șefi din cadrul Ministerului de Interne. Marian Corcodel, căci acesta este numele său, este cercetat penal încă din anul 2017, atunci când procurorii DIICOT au demarat o anchetă privind infracțiunile de cămătărie și delapidare, notează gândul.ro.

Din anul 2015, acesta dădea bani cu dobândă. La acea vreme, cămătăria nu era incriminată prin lege. din rechizitoriul realizat de către DIICOT, iese la iveală faptul că aceasta ar fi pus bazele unui grup criminal organizat în care mai cooptase trei persoane: Daniel Iancu Preoteasa, Georgică Adrian Băbănău și Octavian Cristescu, ofițerul DIPI care ar fi trebuit să supravegheze angajații Jandarmeriei Române.

Dobânzile ajungeau la 30%

Cei trei subalterni îl ajutau foarte mult pe Marian Corcodel. Preoteasa și cu Băbănău îl ajutau la strângerea dobânzilor, în timp ce ofițerul DIPI îi acoperea afacerile, neraportând mai departe.

Cei care împrumutau bani de la Corcodel erau chiar subalternii săi. Aceștia erau obligați să plătească dobânzi care porneau de la 10% dar, în unele cazuri, ajungeau chiar la 30%.

Corcodel nu îi ierta pe cei care nu plăteau la timp suma. Drept dovadă o stă un militar care s-a mutat la Inspectoratul General de Aviație. Pe conturile acestuia a fost pusă o poprire.

Lucrurile nu se opresc aici. Marian Corcodel avea obiceiul de a lua, cu titlu de garanție, cardul de salariu al celui împrumutat.

Printre cei care împrumutau bani de la el se numără și câțiva civili. Câteva contracte cu aceștia au ajuns la diferite parchete iar unul dintre ele chiar la DNA. Deși existau suficiente dovezi, dosarele au fost clasate în totalitate.

Erau organizate petreceri ”grandioase”

Având în vedere relațiile bune pe care le avea cu șefii săi, acesta își permitea să organizeze petreceri uriașe chiar în Complexul de pregătire, cazare și agrement „Felix Țopescu” din Băneasa. Anchetatorii au scos la iveală faptul că aici veneau judecători, procurori și chiar ofițerii MAI. În plus, colonelul Octavian Cristescu, cel care ascundea afacerile lui Corcodel, era nelipsit.

„Nu este întâmplător că printre invitați se găseau ofițeri superiori cu funcții de conducere în aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, magistrați – procurori și judecători, ofițeri de poliție cu funcții de comandă, administratori ai unor societăți comerciale, persoane din administrația publică locală, atât din municipiul București, cât și din județul Ilfov”, se arată în rechizitoriu.

Rechizitoriul a scos la iveală faptul că cei invitați erau serviți la masă de către ospătari angajați ai Jandarmeriei iar atmosfera era întreținută de orchestra unității. Din documentul anchetatorilor reiese să Marian Corcodel se folosea de subalterni ca de niște sclavi. De multe ori, acesta îi aducea acasă pe unii dintre subofițeri și îi punea la curățenie.

Acuzat de furtul motorinei

Și pentru că ce a făcut până acum nu era de ajuns, anchetatorii l-au acuzat și de furtul motorinei de serviciu. Este vorba despre ordinul sutelor de litri.

Combustibilul ajungea apoi în rezervoarele unor utilaje agricole folosite de fostul comandant din Jandarmeria Română pe terenurile sale, deținute în județul Teleorman.

Anchetatorii DIICOT au început urmărirea penală pe numele lui Marian Corcodel la data 4 iulie 2017, iar după trei ani de anchetă, procurorii l-au trimis în judecată pentru cămătărie, delapidare și constituire de grup criminal organizat, alături de ceilalți trei complici, între care și fostul colonel DIPI, Octavian Cristescu.