România are deficite foarte mari de finanțat! Ne împrumutăm la cel mai scump procent din UE

Ultimul împrumut făcut de ministerul Finanțelor a fost de 710 milioane de lei, cu data scadentă în 2029. Amintim că România accesa împrumuturi cu o dobândă de 2,65% în februarie 2021. Comparativ, aceasta a crescut la 5,37% la finalul anului 2021.

În acest context, specialiștii avertizează că trendul este ascendent iar România conduce în topul statelor din Europa care se împrumută la o dobândă mare. Totuși, evoluția arată că există un trend crescător în rândul țărilor central europene care sunt în afara Zonei Euro și au un regim valutar similar cu al nostru.

Ce spun specialiștii?

„Peste tot în lume inflația crește și dobânzile cresc și ele. Dobânzile la noi au crescut mai rapid, avem cea mai mare dobândă la care ne împrumutăm din Europa, dar avem și cel mai mare deficit bugetar din Europa. Nu trebuie să ne mire că ne împrumutăm scump pentru că avem deficite foarte mari de finanțat. Când ai de finanțat mult, e destul de dificil să te finanțezi.

Deficitul bugetar este estimat la aproape 7% din PIB , respectiv 6,9%. România încasează din taxe și impozite 26 -27% din PIB, ne mai împrumutăm încă 7%. Practic, la fiecare 100 lei încasați la buget, ne mai împrumutăm încă 30 de lei. Banii merg în acoperirea cheltuielilor. Riscăm să rămânem în decor dacă nu luăm măsuri de ajustare a deficitului buegar mai serioase în anii următori”, a declarat economistul Ionuț Dumitru la Digi24.

Care sunt țările care se împrumutau la cele mai mici dobânzi?

Excepție de la trendul ascendent este doar Cehia, care a staționat la 2,62%. De exemplu, Bulgaria se împrumută la 0,44% mult sub România. La polul opus, în topul țărilor care în octombrie 2021 se împrumutau la cele mai mici dobânzi, se află Germania care a reușit să acceseze bani la o valoare negativă de – 0,38%. Pe următoarele locuri se află Olanda și Luxemburg.