Adrian Câciu s-a întâlnit, cu ocazia reuniunii Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, cu Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru economie. „Prioritatea Guvernului este de a reduce deficitul fiscal de TVA și de reducere a evaziunii fiscale. Ne menținem angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în 2024”, i-a transmis Câciu lui Paolo Gentiloni.

România se află pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene la capitolul evaziune fiscală. Țara noastră înregistrează cele mai mari procente ale deficitului de încasare a TVA-ului, iar aceste statistici sunt în creștere conform datelor Comisiei Europene.

În luna decembrie a anului trecut Comisia a publicat un articol în care spune că țările membre au pierdut venituri din TVA în valoare de 134 de miliarde euro în 2019. Totodată, România a înregistrat și una dintre cele mai mari creșteri ale deficitului de încasare din TVA, +2,3%. Astfel, am ajuns la un deficit de încasare a TVA-ului de 34,9%, următoarele state după noi fiind Grecia cu 25,8% și Lituania cu 23,5%.

Câți bani se pierd la bugetul de stat?

În acest context, Câciu a adus în discuții prioritatea Guvernului cu privire la reducerea deficitului de TVA și combaterea evaziunii fiscale prin instrumentele disponibile atât la nivel național, dar și european. Conform datelor Comisiei Europene, bugetul de stat al României a pierdut în 2019 aproximativ 7,4 miliarde de euro.

„În pofida tendinței pozitive înregistrate în ultimii ani, deficitul de încasare a TVA rămâne o preocupare majoră – în special având în vedere nevoile imense în materie de investiții pe care statele noastre membre trebuie să le abordeze în următorii ani. Cifrele din acest an corespund unei pierderi de peste 4 000 EUR pe secundă. Acestea sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naționale și înseamnă că cetățenii de rând și întreprinderile trebuie să compenseze deficitul prin alte impozite pentru a plăti pentru servicii publice vitale”, explica Paolo Gentiloni în decembrie 2021.

Câciu i-a mai prezentat lui Paolo Gentiloni măsurile bugetare al Guvernului României în contextul asigurării sustenabilității finanțelor publice și propuneri pentru modernizarea politicii de impozitare.

Cu privire la cheltuielile pentru susținerea investițiilor, Câciu a afirmat că „și în condițiile ajustării cheltuielilor totale, s-a asigurat majorarea semnificativă a cheltuielilor de investiții, cu peste 1pp (1 punct procentual n.r.), până la un nivel de 6,7% din PIB, în special prin utilizarea fondurilor externe nerambursabile puse la dispoziție de Uniunea Europeană”