Lovitură pentru românii care stau în chirie! S-a întâmplat chiar în zi de sărbătoare

Mai mult, ne confruntăm și cu o inflație în creștere, deoarece românii preferă să își păstreze economiile în euro de teama deprecierii leului. Astfel, toate prețurile bunurilor și serviciilor cu prețuri exprimate în euro vor crește, precum chirii, sau servicii de telefonie mobilă.

De vină pentru situația actuală ar fi instabilitatea politică de la sfârșitul anului trecut.

Scumpirea energiei va avea efecte devastatoare în România

Criza energetică din Europa pune în dificultate producția multor companii. Explozia prețurilor la gazele naturale a forțat fabricile de îngrășăminte din Europa să reducă producția la jumătate din capacitate. Acest domino va duce automat la scumpirea alimentelor din cauza lipsei de îngrășământ, producția fiind mai mică.

Portrivit analiștilor de la Agritel, fermierii din Europa și-au făcut rezerve de îngrășământ care să acopere măcar 70% din necesarul pentru o recoltă normală. Însă, din păcate există țări precum Ucraina sau România unde procentul este mult mai mic.

Pentru cei care cultivă porumb şi grâu este pentru prima dată când sunt expuşi cu adevărat la o criză a îngrăşămintelor, alimentată de scumpirea energiei, restricţii la export şi sancţiuni comerciale. În prezent costă mult mai mult să cumperi îngrăşămintele necesare pentru culturile de iarnă, iar aceste cheltuieli suplimentare ar putea să îi determine pe fermieri să planteze mai puţine culturi de primăvară, care sunt responsabile pentru o treime din producţia de cereale a Europei.

Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate la azot nu le lasă altă opţiune decât să utilizeze mai puţine îngrăşăminte şi să transfere costurile mai departe de-a lungul lanţului alimentar. Analiştii de la VTB Capital estimează că Europa ar putea să se confrunte cu un deficit de aproximativ 9% din necesarul său anual de îngrăşăminte pe bază de azot în primul semestru. Alimentele ar putea să se scumpească în cazul în care culturile agricole vor avea de suferit sau dacă preţul produselor agricole va creşte.