Cutremur de 7 grade pe scara Richter

UPDATE

Sistemul de avertizare pentru tsunami din Statele Unite a anunțat ridicarea avertismentului, fără raportarea unor valuri tsunami periculoase.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Regiunea Vanuatu din Noua Caledonie a fost lovită de un cutremur, anunță Centrul german de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ).

Seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter. Inițial, el a fost estimat la 6,6 grade pe scara Richter. De asemenea, acesta s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Conform Institutului Geologic al Statelor Unite (USGS), magnitudinea cutremurului a fost măsurată la 7,1, la o adâncime de 48 de kilometri.

Pe fond, a fost emisă și o alertă de tsunami. Ea este valabilă pentru zonele de coastă din Vanuatu și Noua Caledonie. Sistemul american de alertă spune că valurile ar putea avea loc pe o rază de 300 de kilometri de la epicentru.

Cutremur în Azerbaijan

Mai devreme, în cursul zilei de 7 decembrie, un alt cutremur a avut loc în lume, de această dată în Azerbaijan. Seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter.

El s-a produs la ora locală 06:15, la o adâncime de 47,2 kilometri. Seismologii au transmis că epicentrul a fost la 90 de kilometri nord de Sumqayit.

cutremur
SURSA FOTO: Dreamstime

Filipine a avut parte de mai multe cutremure

Marți, 5 decembrie 2023, Filipinele au fost martorele unui nou episod seismic, cu un cutremur înregistrat la ora locală 10:23.

Evenimentul, cu o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter, a avut epicentrul în largul Insulei Luzon, la aproximativ 130 km distanță de capitala țării, Manila, și la o adâncime de 80 km.

În ciuda intensității, nu au fost raportate victime sau pagube materiale semnificative.

Impactul a fost resimțit mai ales în capitală, unde zeci de clădiri rezidențiale, instituții și fabrici au fost evacuate imediat.

Autoritățile au suspendat temporar transportul feroviar pentru a evalua posibilele daune. Cu toate acestea, până în prezent, situația pare să fie sub control, iar activitatea seismică a revenit la normal.

Ulterior, la ora locală 02:34, o nouă replică a zguduit regiunea, având epicentrul pe Insula Mindanao, la o adâncime de 50 de kilometri și cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

Această serie de cutremure a adus aminte locuitorilor filipinezi de vulnerabilitatea geologică a țării lor, fiind parte a cunoscutei „Centuri de Foc a Pacificului”.

Filipinele, aflate într-o regiune activă seismic, se confruntă periodic cu astfel de evenimente, determinate de interacțiunile complexe ale plăcilor tectonice.