Vine un mare cutremur în România?

Vine un mare cutremur în România? Țara s-a cutremurat din nou în noaptea de duminică spre luni. Seismologii au anunțat un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter, în zona seismică Vrancea.

Pe fondul seismului, care a avut loc la o adâncime de 132 de km, specialistul INFP Mihai Diaconescu a dat mai multe detalii cu privire la activitatea seismologică din România.

Astfel, acesta a precizat că nu există motive de îngrijorare suplimentare legate de aceste cutremure, deoarece se încadrează într-o tipologie obișnuită pentru zona Vrancea. Expertul a mai explicat că nu există metode exacte pentru a prezice magnitudinea unui viitor cutremur în România sau la nivel internațional.

În ciuda acestui fapt, el a îndemnat la luarea măsurilor de precauție necesare pentru a face față unui eventual seism mai puternic.

Specialistul a subliniat că nu este momentul pentru panică și că populația ar trebui să se concentreze pe măsurile preventive. Îndemnul este de a continua pregătirile pentru un eventual cutremur major, atât la nivelul populației, cât și al instituțiilor implicate în intervenții de urgență.

„Din păcate, nu există nicio metodă pentru a stabili magnitudinea unui viitor cutremur nici la noi în țară și nici pe plan internațional. (…)

În acest moment nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem în pregătirea populației pentru un eventual viitor cutremur major, pentru pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în asemenea situații”, a afirmat Mihai Diaconescu.

cutremur
SURSA FOTO: Dreamstime

Unde a avut loc cutremurul semnificativ de la care a pornit discuţia?

În data de 4 decembrie 2023, o mișcare telurică cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a avut loc în zona seismică Vrancea.

Cutremurul, care a avut loc la ora 00:05, cu o adâncime de 132 de km, s-a resimțit în:

 • Buzău
 • Focșani
 • Sfântu-Gheorghe
 • Brașov
 • Ploiești

În cursul zilei de duminică, a mai avut loc un cutremur. El a avut o magnitudine redusă, de 3,2 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime considerabilă de 146,1 km.

Cutremurul a avut loc în proximitatea unor orașe importante, aflându-se la:

 • 54 km nord-vest de Buzău
 • 58 km est de Brașov
 • 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe
 • 62 km nord de Ploiești
 • 72 km vest de Focșani
 • 90 km nord-est de Târgoviște

Până la acest eveniment, nu s-au semnalat cutremure cu o magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter în România în această perioadă de început de iarnă.

Singurul seism raportat anterior de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a avut loc sâmbătă, 2 decembrie 2023, în județul Gorj, cu o magnitudine mult mai mică, de 2,1 grade pe scara Richter și o adâncime de 13,3 km.