Cutremur puternic în Filipine

Duminică dimineața, pe data de 3 decembrie 2023, un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în regiunea Mindanao din Filipine.

Seismul a avut loc la ora 07:43:44 (ora locală a României). Potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a fost unul puternic. El a măsurat 5,8. Specialiștii anunță că s-a produs la adâncimea de 60 de kilometri.

Cutremurul a avut epicentrul la o distanță de 75 de kilometri nord de orașul Bislig.

Cu doar o zi în urmă, sâmbătă, în zonă s-a mai produs un alt cutremur. Acesta a fost mai mare, cu magnitudinea de 7,5. În acel moment, autoritățile erau în alertă din cauza unor posibile tsunamiuri care s-ar fi putut declanșa, ca urmare a uriașului seism.

Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a localizat cutremurul de sâmbătă la o adâncime de 63 de km.

Agenţia Seismologică Filipineză PHIVOLCS a emis un avertisment cu privire la posibile tsunamiuri. Agenția anunța că, începând cam de la miezul nopții (ora locală 00:00, respectiv 16:00 GMT), Filipinele ar putea fi afectate de tsunamiuri. Acestea puteau dura mai multe ore.

„Amenințarea de tsunami asociată cu acest cutremur a trecut în mare parte de Filipine”, a precizat Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie (Phivolcs) într-un comunicat.

Instituția a sfătuit populația din comunitățile amenințate să țină cont de instrucțiunile autorităților locale.

Au fost înregistrate peste 600 de replici. Phivolcs a îndemnat la prudență în timp ce oamenii își reiau activitățile normale, potrivit Reuters.

Filipinele sunt cunoscute pentru intensa activitate seismică

Filipinele sunt situate într-o zonă seismică activă, fiind traversate de Cercul de Foc al Pacificului, unde plăcile tectonice se întâlnesc și interacționează frecvent. Această regiune este cunoscută pentru activitatea seismică intensă și vulcanismul sporit. Prin urmare, există riscul cutremurelor și al altor evenimente asociate cu mișcările plăcilor tectonice.

Din cauza poziției Filipinelor în Cercul de Foc, un cutremur puternic subacvatic poate genera tsunamiuri care să afecteze zonele de coastă.

Există numeroși vulcani activi în Filipine, iar erupțiile vulcanice pot provoca daune semnificative, inclusiv evacuări de urgență și pierderi de vieți.

Cutremurele puternice pot declanșa alunecări de teren în zonele montane, ceea ce poate duce la distrugeri și pierderi de vieți.

Este esențial ca locuitorii din Filipine să fie pregătiți pentru aceste riscuri și să adopte măsuri adecvate de pregătire și siguranță.